Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isušivanje zemljišta
  • 18.11.2019. 18:00

Suši se evropsko zemljište: Umesto da upija ugljen dioksid, oslobađaće ga?

Istraživači su pregledali 31 močvarno tresetno područje u Engleskoj, Irskoj, Skandinaviji i kontinentalnoj Evropi kako bi procenili kakve su se promene događale poslednjih 2.000 godina.

Foto: Depositphotos/imagebrokermicrostock
  • 246
  • 10
  • 0

Treset i tresetna zemlja prirodni je upijač ugljen dioksida. Upija ga iz atmosfere i zadržava u tlu. Samo u Evropi treset zadrži pet puta više ugljen dioksida nego što ga koriste šume za proizvodnju kiseonika. 

Međutim, prema najnovijoj studiji, močvarna tresetišta na našem kontinentu su u tako suvom i krhkom stanju da bi se čitava stvar mogla okrenuti u obrnutom smeru - da ugljen dioksid počne da oslobađa, umesto da apsorbuje. 

Naučnici tvrde da je važnije nego ikada obnoviti i zaštititi ovu vrstu zemljišta. 

Važnije nego ikad pre da zaštitimo ovu vrstu tla

Istraživači su pregledali 31 močvarno tresetno područje u Engleskoj, Irskoj, Skandinaviji i kontinentalnoj Evropi kako bi procenili kakve su se promene događale poslednjih 2.000 godina, piše BBC

Studija, objavljena u časopisu Nature Geoscience, otkrila je da je većina tresetnih područja postala suva tokom razdoblja od 1800. do 2000. godine. Čak 40% bilo je sušnije nego što je bilo pre 1000 godina, a 24% bilo je suše nego što je bilo pre 2000 godina. 

Dr Marten Blau sa Univerziteta Kvin (Queen) u Belfastu rekla je da je tresetno zemljište "od velike pomoći našoj planeti", usisava ugljenik iz atmosfere i skladišti ga, a što pomaže ublažavanju klimatskih promena. Ova studija, međutim, pokazuje da je isušivanje ove vrste zemljišta obrnulo proces pa tresetna područja može da pretvori u izvore ugljenika. Umesto da ga apsorbuju, počinju da ga emituju što nije dobra vest za Zemlju. 

Dr Grejm Svindles sa Univerziteta u Lidsu (Leedsu), koji je vodio studiju, rekao je da je važnije nego ikad pre da zaštitimo ovu vrstu zemljišta efikasnim upravljanjem i aktivnom obnovom. "Kombinacija klimatskih promena i uticaja ljudi mogu pretvoriti ove vitalno važne ekosisteme za skladištenje ugljenika u globalni izvor emisija ugljenika", izjavio je Svindles. 

Šta su tresetišta?

Tresetišta su vrsta močvarnih područja koja se nalaze u gotovo svim područjima na Zemlji, od kišnih bara u Velikoj Britaniji do močvarnih šuma u jugoistočnoj Aziji. Izraz "tresetna područja" odnosi se na tresetno tlo i močvarno stanište oko njega. Treset je organski sediment koji nastaje taloženjem organskih ostataka u močvarama, a nastajao je milionima godina. 

Prirodna tresetišta na čitavoj planeti apsorbuju više ugljenog dioksida nego sva ostala vegetacija zajedno. Zemlje sa tresetištima podstiču se da krenu u proces obnove kroz međunarodne ugovore o borbi protiv klimatskih promena. 

Najviše štete ovoj vrsti zemljišta prave klimatske promene, vađenje treseta, drenaža, spaljivanje i pretvaranje u poljoprivredno zemljište. 

Oko 15% svetskih tresetišta koji pokrivaju manje od 0,4% globalne kopnene površine - isušeno je i stvara efekat staklene bašte, saopštili su u Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode. 


Tagovi

Isušivanje zemljišta Tresetište Močvarna tresetišta Istraživanje Studija Klimatske promene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.