Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 16.09.2020. 18:00

Sustav navodnjavanja kap po kap najviše se isplati - uštedi do 30% vode

Treća uzastopna godina suše pokazuje da je nestašica vode sve češća i raširenija pojava u EU te da ima ogromne posljedice na poljoprivredni sektor.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 845
  • 112
  • 0

U svom najnovijem izvješću, Europski opservatorij za sušu (EDO) upozorio je da su određene regije Europe suočene s jakim suhim razdobljem nakon slabih kiša tijekom travnja i svibnja. Zaključeno je da su posebno pogođene središnje i sjeverozapadne zemlje, uključujući Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, Irsku i veći dio Velike Britanije te da trenutna suša već treću godinu zaredom donosi neočekivano suhe uvjete diljem Europe.

Štoviše, prema izdanju iz kolovoza o praćenju usjeva Zajedničkog istraživačkog centra u Europi, prognoze uroda za gotovo sve ljetne usjeve u EU revidirane su na niže u odnosu na srpanjske, a zbog suše. Poljoprivrednicima jedino ostaje osloniti se na navodnjavanje kako bi ubuduće spasili svoju ljetinu. 

U EU 44% vode odlazi na poljoprivredu?

Prema Europskoj komisiji, 44% ukupne potrošnje vode u Europi odlazi na poljoprivredu, a zemlje na jugu kontinenta općenito čine više od dvije trećine te količine. Iako teret najviše pada na klimatski toplije predjele, u svim se državama u većoj ili manjoj mjeri poljoprivreda se oslanja na navodnjavanje radi poboljšanja produktivnosti usjeva i profitabilnosti.

Sustavi navodnjavanja povrća – rajčica i paprika trebaju "kap po kap", a kupusnjače kišenje

Međutim, to je i razlog za brigu kada je riječ o okolišu jer se na taj način pretjerano iscrpljuju podzemne vode, povećava se erozija i slanost tla. Zaštita vodnih resursa stoga je visoko na dnevnom redu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i strategije EU-a "Od farme do vilice" koja ima za cilj očuvanje slatkovodnih izvora i izbjegavanje zagađenja otpadnim vodama iz poljoprivrede, uključujući nitrate.

Sustav kap po kap može uštedjeti i do 30% vode

"Većina sustava za navodnjavanje u EU i dalje koristi pištolje za prskanje i prskalice, što je stvarno najneučinkovitiji način zalijevanja", rekao je za euractiv Andre Van Spengen, tehnički voditelj u tvrtki Netafim, naglasivši da se voda gubi i otjecanjem i isparavanjem. 

"Većina vode udari o tlo i oteče u krivom smjeru, ali pomoću navodnjavanja kap po kap prodire duboko u tlo", rekao je, dodajući da se tako može uštedjeti do 30% vode.

Sustavom kap po kap voda dolazi na pravo mjesto (Foto: Julijana El Omari)

Iako ova vrsta sustava zahtijeva veće početno ulaganje, dugoročno donosi značajne koristi. Uz znatne uštede u vodi, također se sprječava širenje bolesti, posebno gljivičnih, oštećenje lišća uzrokovano suncem te održava biljke suhima. Štoviše, može se koristiti i za gnojidbu.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaje za eko proizvodnju?

"Konvencionalni sustavi raspršivanja zahtijevaju puno posla, teže ih je postaviti, a trebaju i nadzor", kazao je Spengen istaknuvši da oni često rade pod pritiskom od 10 bara, ispumpavajući 80 kubika vode na sat, što znači da jedna pukotina može stvoriti ozbiljne posljedice.

Suprotno tome, navodnjavanje kap po kap djeluje pod pritiskom od samo 1 bara, što znači da ga poljoprivrednici mogu pustiti da radi dok obavljaju druge važne zadatke. 

Glasnogovornik udruženja poljoprivrednika iz EU-a Copa-Cogeca kaže da je velik broj njihovih članova uložilo novac u ovakav model i da su imali izvrsne rezultate, kao i kod većine novih tehnologija precizne poljoprivrede koje omogućuju bolje upravljanje resursima.

Napominje da je ključno osigurati većem broju farmera ulaganje u ovakav način rada.


Tagovi

Suša Navodnjavanje Kap po kap Sustavi navodnjavanja Europa Andre Van Spengen Ušteda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]