Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternative
  • 20.03.2021. 18:00

Suzbijanje štetnika bez pesticida - feromoni, združeni usjevi i divlje cvijeće

Feromoni koji ometaju razmnožavanje insekata, združeni usjevi i polja obrasla divljim cvijećem samo su neke od tehnika koje su razvili europski znanstvenici za obranu usjeva od štetnika.

Foto: Depositphotos/dreamboxstudio
  • 68
  • 22
  • 0

Da većina usjeva zahtijeva pesticide kako bi njihova proizvodnja bila profitabilna nije sporno, no mnogi od njih su previše učinkoviti u suzbijanju kukaca pa često uništavaju i one korisne, poput pčela. Upravo njihovo uništavanje privlači najviše pozornosti javnosti, no, tu su i drugi, ne manje važni insekti, koji su također u opasnosti.

Nedavna su istraživanja otkrila da njih 40 posto izumire, a još bi četvrtina mogla biti uništena u idućih 10 godina. Kako ne bi došlo do toga, često se upozorava na pretjeranu upotrebu insekticida. No, pitanje koje najčešće postavljaju proizvođači hrane je: Koje su alternative?

Kako bi do njih došli, znanstvenici neprestano rade i istražuju, a njihov cilj je pronaći načine kako suzbiti štetne i sačuvati korisne kukce.

Feromoni koji bi mogli biti dostupni i jeftiniji

Kako je objavio Horizon, jedan od načina do kojeg su došli je ometanje njihovog razmnožavanje feromonima. Riječ je o seksualnim mirisima koje proizvodi i luči ženka kako bi privukla mužjaka iste vrste.

Proizvodnja sintetičkih feromona i njihovo puštanje u usjeve moglo bi otežati razmnožavanje insekata, ali je još uvijek skupa. No, europski projekt nazvan Olefine razvio je nov način njihove proizvodnje pomoću fermentacije kvasca, čineći ih financijski pristupačnijom alternativom. "Započeli smo s laboratorijskim postupkom, a zatim smo ga poboljšali i optimizirali", rekla je profesorica Irina Borodina s Tehničkog sveučilišta u Danskoj i osnivačica tvrtke BioPhero.

No, oni još uvijek ne mogu stvoriti dovoljne količine. Stoga su pokrenuli projekt PHERA u suradnji s još nekoliko tvrtki kako bi povećali proizvodnju i pretvorili ih u isplative proizvode koji se mogu koristiti u usjevima poput kukuruza, soje, pamuka i riže.

Jedan od najvećih problema je njihova trenutno visoka cijena, no Borodina smatra da ako uspiju kreirati feromone pomoću fermentacijem da će i ona biti niža. Drugi se odnosi na njihovu prilagodbu usjevima na otvorenom jer ih je za sada moguće koristiti uglavnom u zatvorenim prostorima poput staklenika.

Prednosti ove metode su što ne štete drugim insektima ni biološkoj raznolikosti, netoksični su i brzo isparavaju. Također, njihov sastavni dio su masne kiseline kojima se hrane mikrobi.

No, nisu feromoni jedini zeleniji put ka zaštiti usjeva. 

Združeni usjevi i divlje cvijeće

Dr. Severin Hatt s njemačkog Sveučilišta u Bonnu u sklopu projekta WIDE-synergies, uzgaja ratarske kulture bez upotrebe agrokemikalija i nada se da će suzbiti bolesti, štetnike i korove. Posijao je ozimu pšenicu i bob kao združene usjeve. Također između nekih planira posijati i mješavine divljeg cvijeća koje će privući korisne insekte uključujući i predatore za neke štetnike poput lisnih uši. Na temelju toga će provesti istraživanje, a cilj mu je i ispitati sinergiju usjeva u takvom načinu uzgoja.

Nadajmo se da će nakon rezultata tih i sličnih istraživanja javnost i poljoprivrednici biti upoznati s alternativama koje će cjenovno biti prihvatljive i pomoći u smanjenju korištenja pesticida.

"Potrošači su sve svjesniji njihova utjecaja na zdravlje", rekla je prof. Borodina zaključivši da ljudi, pogotovo mlađi, puno brinu o okolišu te da su zabrinuti zbog onečišćenja podzemnih voda od agrokemikalija.


Tagovi

Pesticidi Alternative Feromoni Divlje cvijeće Združeni usjevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]