Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 06.11.2017. 15:00

Svaka farma treba jedan McCormick X6 VT Drive!

Jedan od pet finalista u kategoriji svestranih traktora namijenjenih mješovitim farmama je i McCormick X6 VT Drive! Po čemu je poseban?

Foto: Renata Prusina
  • 1.899
  • 126
  • 0

Jedan od pet finalista u kategoriji svestranih traktora namijenjenih mješovitim farmama je i McCormick X6 VT Drive, kandidat talijanskog proizvođača Argo Tractors, kojeg smo imali prigodu testirati krajem prošlog mjeseca na poljima kod sjedišta tvornice u mjestu Fabbrico, nedaleko od Verone.

Ovu najnoviju generaciju McCormick dizajna čini šest modela, tri sa Xtrashift prijenosom i tri s VT Drive prijenosom, različite snage - X6.420 nazivne snage 81 kW, odnosno 110 konjskih snaga koje s Power Plus dodatnom snagom (u boostu) dostižu 89 kW odnosno 121 KS, X6.430 nazivne snage 87,5 kW/119 KS (89 kW/133 KS) te X6.440 nazivne snage 94kW/128 KS (103 kW/140 KS).

Snagu daje 4,5 litarski Beta Power motor iz Fiat Powertrain Technologie radionice koji ima četiri cilindra s četiri ventila po cilindru te turbopunjač, a maksimalni okretni moment 578 Nm postiže na 1.500 okretaja u minuti. Ovaj motor SCR tehnologije odgovara 3B stupnju (=Tier 4 interim) i u doglednoj će budućnosti biti zamijenjen motorom 4 stupnja (Tier 4 final) EU standarda emisije štetnih plinova. Spomenimo usput da je zapremina spremnika goriva 180 litara, a AdBlue dodatka 25 litara. Servisni interval je 500 sati.

Vlastiti CVT prijenos

Argo Tractors inženjeri posebno su ponosni na vlastiti bestupanjski mjenjač koji su razvili u suradnji s poznatim proizvođačem - ZF. Riječ je o CVT prijenosu s dva područja brzine vožnje - L (niže područje) za rad u polju i H (više područje brzina) za cestovni transport. L razina ima raspon od 0 do 16 km/h, a H razina od 0 do 40 odnosno 50 km/h (ovisno o propisima države), no unutar svakog od ovih razina mogu se programirati dvije podgrupe maksimalnih brzina, pa tako u konačnici imati L1 (do 3 km/h) i L2 (do 16 km/h) te H1 (do 21 km/h) i H2 (do 50 km/h) brzine optimalno prilagođene određenom radnom zadatku.

Najnoviju generaciju McCormick dizajna čini šest modela

Bez obzira na to u kojem se od ovih raspona brzina nalazi, moguća su tri načina rada VT Drive mjenjača koja se mogu mijenjati jedino kada je traktor u mirovanju. To su automatski, PTO te ručni način, a odabiru se rotiranjem potenciometra integriranog u naslonu desne ruke. U ručnom načinu rada (oznaka Manual) vozač ručicom za vožnju na rukohvatu bira omjer prijenosa mjenjača, a nožnim gasom brzine okretaja motora. U modu priključnog vratila (PTO oznaka) vozač ručnim gasom odabire brzinu obrtaja motora, a time i broj okretaja priključnog vratila, dok ručicom za vožnju odabire brzinu vožnje traktora. U automatskom načinu rada (oznaka Auto) softwarski sustav upravljanja automatski određuje broj okretaja motora i omjer prijenosa u mjenjaču koji je optimalan za postizanje željene brzine, da bi traktor radio s optimalnom potrošnjom goriva.

Praktična upravljačka ručica

Višenamjenska ručica za vožnju koja se nalazi na naslonu desne ruke, služi za upravljanje najčešće korištenim funkcijama traktora. Jednostavnim pomicanjem ručice naprijed ili natrag odabiremo brzinu vožnje (naprijed ubrzavamo, unatrag usporavamo), pritiskom na dugme odabiremo i smjer vožnje te područje vožnje, uključujemo tempomat, memoriramo brzinu okretaja motora, spuštanje i dizanje stražnje hidraulike te upravljanje stražnjim hidrauličkim ventilom.

Višenamjenska ručica za vožnju koja se nalazi na naslonu desne ruke

Na toj ručici i na upravljačkoj ploči smještenoj iznad desnog blatobrana kontrolni su prekidači za prednji pogon i blokadu diferencijala, pogon na sva četiri kotača, priključnu osovinu (stražnju i izborno prednju), elektronsko podizanje hidraulike, te prekidači za hidrauličke ventile. Standard su pet ventila s mehaničkom odnosno elektroničkom kontrolom, u kombinacijama prema potrebi - tri mehanička i dva elektronička upravljanjem ili 5 elektroničkih ventila. Za njihovu opskrbu zadužena je hidraulična crpka s protokom 110 l/min, a za unutarnje potrošače traktora (upravljanje prednjih kotača, podmazivanje, uključivanje, itd) postavljena je dodatna crpka protoka 38 l/min. Elektronički upravljan stražnji podizni kapacitet hidraulike je 5,4 tone a po želji se može odabrati i prednji podiz do 2,5 tona.

Stražnje priključno vratilo (PTO) ima standardne brzine 540/ 550E okr/min, a izborno 540/ 540E/ 1000 i 540/ 540E/ 1000/ 1000E okretaja u minuti.

Ergonomična kabina

Žuta boja traktora je za marketinške svrhe

Standardna boja traktora je crvena, dok je žuta uvedena samo u marketinške svrhe. I kabina traktora X6 serije proizvodi se u tvornici Argo Tractora i potpuno je nova za ovu seriju. Luksuzna klimatizirana kabina sa četiri stupa i mehaničkim ovjesom, u koju se može ući i na lijeva, ali i na desna vrata, ima odličnu preglednost velike staklene površine s prozorom i na krovu kabine za bolju pogled kod utovarnih radova, a u noćnim će radovima bolju vidljivost osigurati 16 halogenih svjetala.

Kabina je svijetle unutrašnjosti te dobre ergonomičnosti zahvaljujući udobnom sjedalu sa zračnom suspenzijom i logički postavljenim upravljačkim komandama. U lijevom blatobranu nalazi se integrirano suvozačevo sjedalo. Upravljač je prilagodljiv prema visini i nagibu. Uz lijevu stranu upravljača nalazi se ručica za promjenu smjera vožnje (naprijed, natrag), neutralni rad motora te aktivaciju parkiranja sa sigurnosnim "zaključavanjem" kočnica. Iako u službenom letku navode kako kabina ima 79 dB, no član žirija iz Slovenije je sa svojim instrumentima izmjerio razinu buke između 73 i 74 dB (A) pri najvećoj brzini motora kod rada s različitim priključnim strojevima. Iznad desne upravljačke konzole je zaslon osjetljiv na dodir koji regulira sve funkcije traktora, a preko ISOBUS spoja upravlja se i priključnim strojevima. Za automatsko navođenje traktora po parceli (navigaciju), instalirana je Topcon oprema.

Još malo informacija o McCormick traktoru

I evo, po običaju, još nekoliko brojki za kraj. Ukupna dužina traktora je 4,4 m, širina 2 m, visina 2,8 m, međuosovinski razmak 2,54 m, klirens 0,48 m, a kut okretanja 55 stupnjeva. Omjer težine i snage traktora je 37 kg/KS, odnosno težina traktora bez opterećenja je 4,9 tona a maksimalna težina pod opterećenjem 8,5 tona.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina


Tagovi

McCormick X6 VT Drive Traktor Traktor godine 2018 Tractor of the year Najsvestraniji traktor Argo Tractors ISOBUS Motor Snaga

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]