Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Urugvaja
  • 05.07.2018. 18:00

Svaki Urugvajac ima 3,8 stočarskih poljoprivrednih gospodarstava

Stočarstvo je najrazvijenija grana poljoprivrede Urugvaja koja je osim po tome poznata i po legalizaciji marihuane, vinu tanat, obnovljivim izvorima energije. Ne zovu je džabe zemljom blagostanja.

Foto: Bigstockphoto
  • 3.553
  • 259
  • 0

Država svijeta godine - tu je titulu Urugvaju dodijelio renomirani britanski časopis The Economist 2013. godine, a razlozi su sljedeći: Urugvaj zauzima prvo mjesto u Latinskoj Americi po demokraciji, blagostanju, nedostatku korupcije, e-vladi, ali i slobodi medija, veličini srednje klase i prosperitetu! Također, Urugvaj je prva zemlja svijeta u kojima je legalizirano korištenje marihuane i kanabisa u medicinske svrhe. Prava žena, prava homoseksualaca, gospodarske slobode također su karakteristika ove, površinom 176.000 kvadratnih kilometara i oko 3,3 milijuna ljudi, druge najmanje zemlje u Južnoj Americi. 

Prisjetimo se, njihov je predsjednik u periodu od 2010. do 2015. bio karizmatični Jose Mujica kojeg su od milja zvali Pepe koji je nakon svog predsjedničkog mandata umjesto u predsjedničkoj rezidenciji nastavio živjeti u jednosobnoj kućici na obiteljskoj farmi. Poput modernog Bude koji odbacuje sve materijalno, može se reći da je Pepe jedan od najvećih antikapitalista ovoga vremena. 

Sraz dvije snažne demokracije 

Ovaj su prostor 4.000 godina prije dolaska Portugalaca koji su na njegovo tlo prvi puta stupil 1512. godine, naseljavali ljudi plemena Charrúa, a svoju su nezavisnost stekli u prvoj trećini 19. stoljeća.  

Do godina današnjeg blagostanja ovu su zemlju obilježili ratovi i nemiri, no, ondje demokracija u punom smislu riječi vlada već više od 30 godina. 

Francuska proizvodi 250 vrsta sireva, 4,6 milijardi litara vina, a godišnje svaki Francuz pojede 90 kg mesa

Dakle, u petak, 6. srpnja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji sukobit će se dvije jake demokracije jer, Urugvaj u 16 sati s francuskom reprezentacijom igra prvu utakmicu četvrfinala. Utakmicom protiv Rusije (3:0) došli su na prvo mjesto svoje A skupine. Do četvrtfinala dovela ih je utakmica protiv Portugala kojega su pobijedili s golom razlike. Djeluju kao jaka, staložena momčad. A kako i ne bi kada dolaze iz stabilne i sigurne zemlje. 

U poljoprivredi zaposleno čak 13% ukupne radne snage

A što obilježava ovu zemlju koja je površinom tri puta manja od Hrvatske i čijih je stanovnika za milijun manje od hrvatskog stanovništva? Brežuljkaste nizine i niski brdski lanci te plodni obalni pojas pokriven travom idealan je za uzgoj goveda i ovaca. Premrežen je rijekama od kojih su najveće rijeka Urugvaj i Rio Negro, umjerene je klime u kojoj ne poznaju temperature ispod nule, s velikim površinama pod savanom i suptropskim šumama. 

Ovo prirodno bogatstvo omogućilo je Urugvaju da dovoljno proizvodi za svoje potrebe, ali i da se izvozno orijentira u čemu su im najveći partneri Argentina i Brazil. Naime, u poljoprivredi Urugvaja zaposleno je čak 13% ukupne radne snage! 

Na jednog Urugvajca dolazi 3,8 stočarskih poljoprivrednih gospodarstava

Na vrhu njihove poljoprivredne proizvodnje su stočarstvo i govedarstvo budući da se zbog manjka obradivih površina nisu mogli okrenuti uzgoju voća i povrća. Podsjetimo se i plemena Charrúa s početka priče čija se ekonomija temeljila na lovu nandua i jelena. Tu su stočarsku tradiciju stoljećima poslije nastavili i Urugvajci. 

Urugvaj ima idealne uvjete za ovčarstvo (Foto: Wikimedia Commons/Ricardo Romero)

Na jednog Urugvajca dolazi 3,8 stočnih poljoprivrednih gospodarstva. Od govedarstva godišnje zarade milijardu američkih dolara godišnje. Imaju 12 milijuna stočnih farmi, a njih 54% nalazi se u rukama 11% poljoprivrednika koji po farmi nemaju više od 500 grla stoke. Istovremeno 38% poljoprivrednika jedva je konkurentno i sa 100 grlo koje prema zakonu mogu imati.

Treba spomenuti i da je danas Urugvaj 12. zemlja svijeta po proizvodnji vune te 14. zemlja po proizvodnji konjskog mesa.  

Nekada su jeli 115 kg mesa po glavi stanovnika godišnje

Prije gotovo 70 godina ondje je stočarstvo bilo još razvijenije. Naime, sredinom '50-ih godina prošlog stoljeća u Urugvaju je bilo 6 milijuna goveda, 25 milijuna ovaca koje su godišnje davale 100 tisuća tona vune. Urugvajci su, pazi ovo, jeli 115 kilograma mesa po glavi stanovnika godišnje! Svaka bi obitelj godišnje pojela stotinjak ovaca

Zanimljivost novijeg doba dolazi nam iz ne tako davne 2008. godine kada je više od 1250 ljubitelja roštilja iz Urugvaja ispeklo 12 tona junećeg mesa i postavilo novi svjetski rekord koji je unijet u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći roštilj na svijetu. Riječ je o roštilju koji se raširio na čak 1,5 kilometara i u koji je utrošeno čak šest tona uglja.

Snažna mala obiteljska gospodarstva i velika poljoprivredna tvrtka

Iako nije bogata obradivim površinama, prema podacima južnoameričkih poljoprivrednih zavoda, Urugvaj je 9. na svijetu prema količini proizvedene soje te 17. po uzgojenim nasadima dunja. Većina poljoprivrednih gospodarstva, preko 60% čine manja obiteljska gospodarstva koja zapošljavaju 65% svih radnika i ostvaruju više od jedne polovine prihoda od poljoprivrede. Također, OPG-ovi imaju najviši udio u porezu te proizvode 12% svih žitarica i povrća, 2% svinjetine i 11% mliječnih proizvoda. 

Nasuprot tome, u Urugvaju egzistira najveća poljoprivredna tvrtka Union Agriculture Group, sa više od 100 stočarskih pogona na 180.000 hektara. Posjeduje oko 85.000 grla divljih goveda. S poslom su počeli prije deset godina i to proizvodnjom borovnica pa se proširli na uzgoj riže, soje i žitarica. Logično, uslijedilo je stočarstvo i govedarstvo. Dio proizvoda otkupljuju i od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava diljem zemlje. 

Marihuana i vino tanat

Kao što smo na početku spomenuli, Urugvaj je prva država svijeta koja je legalizirala marihuanu koja se prodaje po cijeni od jednog američkog dolara po gramu, dakle oko 6,30 kuna. Pitate se, tko ju proizvodi? Pa država! Naime, država je izabrala dvije privatne tvrtke za uzgoj i nabavu marihuane. No, te ju tvrtke ne smiju ni reklamirati ni same prodavati - osim državi koja marihuanu distribuira krajnjim korisnicima. I to bez liječničkog recepta, ali uz kompliciranu birkokratsku proceduru. Marihuanu u Urugvaju za tako nisku cijenu mogu dobiti samo Urugvajci. 

A kada smo kod opuštanja, treba napomenuti kako je Urugvaj uz Argentinu i Čile jedan od najznačajnijih proizvođača vina Južne Amerike. Najpoznatija vrsta urugvajskog grožđa je tanat koje predstavlja oko 40% cjelokupne proizvodnje u državi. Izdržljivo tanat grožđe donijeto je s jugoistoka Francuske 1870. godine. 

Izdržljivo tanat grožđe donijeto je s jugoistoka Francuske 1870. godine (Foto: Pixabay/MonikaP)

Oko 8.200 hektara vinograda u zemlji obrađuje preko 1.800 prizvođača vina. Tokom 2008. izvan zemlje je prodano 13,4 milijuna litara uz zaradu od 10,6 milijuna dolara. Ipak, tokom prošle godine svetska ekonomska kriza je pogodila i vinogradarsku industriju u Urugvaju tako da su prodali tek dva miliona litara uz zaradu od šest miliona dolara.   

Urugvajska flora bogata je sredozemnim biljnim vrstama kao što su lovor, maslina i smokva. Te biljne vrste uvelike se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji ulja, agruma i začina.

Lider u obnovljivim izvorima energije

Svakako treba spomenuti odgovornost Urugvaja prema okolišu. Naime, približno 95% električne energije kojom se napajaju kućanstva i gospodarski objekti u Urugvaju dolazi iz obnovljivih izvora energije, najviše iz vjetroelektrana. Država je smanjila namete na obnovljive izvore energije za gotovo 20% u zadnjih deset godina. Jedna od rezultata takve inicijative je znatno smanjenje ugljičnog otiska prosječnog Urugvajca. Zbog ovoga su britanski mediji Urugvaj proglasili jednom od energetski najčišćih zemalja na svijetu. 

Pored toga, energija iz hidroelektrana sve se više mijenja za solarnu energiju pa mnogi Urugvaj nazivaju i "energetskim liderom", a WWF je tu zemlju 2014. godine proglasio "zelenim liderom".

Kada se sve zbroji i oduzme, čovjek bi rado poželio živjeti u Urugvaju, zemlji koja bi cijelom svijetu mogla biti primjer pravilnog gospodarenja onime što nije naše vlasništvo - zemljom. 


Tagovi

Poljoprivreda Urugvaja Urugvaj Stočarstvo Obnovljivi izvori energije Jose Mujica Legalizacija Marihuana Zanimljivosti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]