Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivotvoreni pesticidi
  • 24.12.2021. 07:30

Sve je više krivotvorenih pesticida - šverceri ga prevoze kao deterdžent

Povećao se i broj slučajeva da firme pod izgovorom skupljanja upotrijebljene ambalaže od poljoprivrednika rade za krijumčarske kanale i na taj način im osiguravaju originalnu ambalažu s etiketama.

Foto: Depositphoto/macor
  • 364
  • 76
  • 0

Rastući problem na svjetskoj razini je promet i proizvodnja krivotvorenih pesticida. Kada bi tu količinu sveli na samo jednu kompaniju, ona bi bila četvrta ili peta svjetska velesila koja se bavi proizvodnjom i prometom sredstava za zaštitu bilja.

Brojni su primjeri iz prakse koji govore o štetama u poljoprivredi koju uzrokuju ova neispitana sredstva te predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi, uzgajane usjeve i životnu sredinu.

Stoga je još 2004. godine osnovan odbor proizvođača sredstava za zaštitu bilja (PPP) Asocijacije europskih preduzeća (AEB), a koji objedinjuje šest vodećih međunarodnih kompanija - ADAMA, BASF, BAYER, Corteva Agriscience, FMC, Syngenta. Njegov je prioritet, kako javlja Agroxxi, kvaliteta proizvoda koji omogućava održavanje visokog nivoa reputacije dugi niz godina.

No, ta se kvaliteta ne može održati na tržištu uz velike količine krivotvorenih pesticida. Zbog toga je formirana specijalizirana Radna grupa koja aktivno surađuje s Međunarodnim udruženjem za borbu protiv krivotvorina.

Prevoze ih kao deterdžent

Rusija ima posebne probleme s ovakvim sredstvima na svom tržištu, a zbog velike potražnje za njima. Ondje su ljetos stupila na snagu nova pravila za uvoz pesticida i agrokemikalija prema kojima je on dozvoljen samo preko specijaliziranih kontrolnih punktova na državnoj granici Ruske Federacije na kojima se provodi stroga kontrola.

No, krijumčari su se izvještili pa falsifikate prevoze kao deterdžente ili drugu sličnu robu koja ne spada pod inspekcijski nadzor. Odvojeno isporučuju komponente ambalaže i krivotvorenog proizvoda. Pa se tako u različitim pošiljkama i kontejnerima šalju etikete, ambalaža i sama krivotvorina. Punjenje i lijepljenje etiketa se obavlja nakon prolaska carinske kontrole u tajnim radionicama koje su slične onima za punjenje krivotvorenog pića.

Ustaljene rute

Već postoje dobro uspostavljene rute za isporuku iz jugoistočne Azije u zemlje Europske unije, a koje zaobilaze carinske, regulatorne i nadzorne agencije i agencije za provođenje zakona. Čak se 85-90 posto svih krivotvorenih pesticida uvozi iz Kine i Indije.

Povećao se i broj slučajeva da firme pod izgovorom skupljanja upotrijebljene ambalaže od poljoprivrednika rade za švercerske kanale i na taj način im osiguravaju originalnu ambalažu sa etiketama.

Trgovina falsifikatima danas postaje nova globalna prijetnja. Prema podacima OSCE-a za posljednjih 5 godina, udio krivotvorina na svjetskom tržištu ovih sredstava iznosi 25 posto.

Europol je imao pilot projekt za borbu protiv ilegalne trgovine pesticidima pod nazivom Silver Axe, a njegov uspjeh je omogućio nastavak aktivnosti. Operacija je postala godišnja i sve veći broj zemalja postaju sudionice.

Europol: Zaplijenjeni ilegalni pesticidi u vrijednosti 80 milijuna eura

Kao rezultat operacije u 2021. godini, prepoznato je da Azija ostaje glavna regija iz koje se isporučuju krivotvorena sredstva za zaštitu bilja, ali i da se povećala prodaja krivotvorina putem interneta.

U okviru svih operacija Europola od 2015. do 2021. godine identificirano je 3.700 tona krivotvorenih i lažnih pesticida, nakon čega su uslijedila uhićenja, zapljene pošiljki i registracije prekršaja.


Tagovi

Rusija Pesticidi Europol Krivotvoreni pesticidi Falsifikat Fejk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]