Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično bilje
  • 31.07.2013.

Sve je više proizvođača egzotičnog voća i povrća!

U Slavoniji se naveliko proizvodi lavanda, a sve je više i proizvođača egzotičnog voća i povrća. Kivano, batat, gođi-bobice, peruanske jagode- novi su slavonski proizvodi.

  • 1.119
  • 51
  • 0

Nije to još uvijek masovna pojava. No, sve više poljoprivrednika vidi da je na pšenici najmanja zarada. Za kilogram pšenice-kuna, za kilogram krumpira-3 kune, a za kilogram batata -15 kuna. Računica je poprilično jasna. Sve više ljudi pokušava proizvest nešto drugo. Nešto što je na cijeni, a slavonska je zemlja, čini se, idealno tlo. Nema toga što ne uspijeva.

Egzotično povrće i voće Sanja Žeželić iz Andrijaševaca posadila je iz čiste radoznalosti. 'Prije par godina slučajno sam došla do nekih sjemenki, plodova. Svidio mi se okus. Odlučila sam posaditi', kazala je Sanja.

Vrlo brzo pokazalo se da je slavonska crnica plodno tlo za egzotično bilje. Za Sanjinu je obitelj neobično voće i povrće dodatni izvor zarade. 'Preko interneta prodajem po 15 kuna paket 50 do 100 sjemenki, ovisi o kojoj vrsti se radi. I, eto, nije to ne znam koji iznos, ali skupi se', kazala je.
Sanja prodaje sjeme. No, visoku cijenu postižu i sami plodovi. 'Kivano je 10 kuna po plodu. Peruanske jagode 30 kuna kilogram, batat vam je 15 kuna kilogram. Cijene su još uvijek dobre, spram krumpira i spram rajčice', kazala je Sanja.

Nažalost, voćari i povrtlari se ove godine, unatoč dobrom urodu, ne mogu pohvaliti dobrom zaradom. Veliki proizvođači koji imaju velike plastenike rajčice, krastavaca, paprike kažu da jedva prodaju svoju robu, da su hladnjače zatrpane uvoznom robom te da je otkupna cijena niska tako da jedva pokrivaju troškove proizvodnje.

Autor: Anita Martinović


Izvori

Nova TV


Tagovi

Egzotično povrće Egzotično voće Egzotično bilje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]