Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 09.10.2021. 16:30

Svi korisnici IAKS mjera moraju završiti edukaciju ili slijedi umanjenje potpora

Od ove godine može se koristiti novi tip operacije u IAKS Mjeri 10, 10.1.17 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama", podsjećaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 6.144
  • 467
  • 0

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva posjećaju kako je jedan od osnovnih uvjeta za ostvarivanje potpore za sve korisnike IAKS mjera, obvezna izobrazba (na tečaju), individualno savjetovanje ili edukacija na demonstracijskoj aktivnosti. 

Obvezu izobrazbe dužan je ispuniti nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovorna osoba ili osoba ovlaštena od strane odgovorne osobe u slučaju ostalih organizacijskih oblika poljoprivrednog gospodarstva svake godine tijekom obveznog razdoblja, u trajanju od najmanje 6 sati.

Korisnici mogu sami odabrati i prijaviti se na edukaciju koja im odgovara s obzirom na mjesto i vrijeme održavanja. Kada je koja edukacija možete provjeriti ovdje.

"Neispunjavanje obveze edukacija ima za posljedicu umanjenje isplate potpora", napominju. 

Novi tip operacije za stajski gnoj

Podsjetimo, od ove godine poljoprivredni proizvođači mogu koristiti novi tip operacije IAKS Mjera, 10.1.17 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama". 

Kako bi se ono ostvarilo poljoprivredno zemljište na kojem se provodi poljoprivredna proizvodnja mora biti registrirano u ARKOD sustavu i označeno kao oranica, a mogu biti i površine pod travom, travolikom pašom i djetelinom. 

S druge strane, za potporu nisu prihvatljive površine trajnih travnjaka, trajnih nasada, plastenici, staklenici, kao i zemljište na ugaru te zemljište na kome se uzgaja cvijeće i ukrasno bilje.

Također, korisnik mora Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijeti jedinstveni zahtjev na kojem traži ulazak u sustav potpore za PUS na listu A i prijavljuju površine na listu B, a u skladu s propisanim rokovima podnošenja jedinstvenog zahtjeva te preuzeti dvogodišnju obvezu provođenja operacije potpisivanjem jedinstvenog zahtjeva na listu A.

Kako do potpore iz mjere 10 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama"?

Svake godine tijekom trajanja obveznog razdoblja korisnik je dužan na jedinstvenom zahtjevu zatražiti potporu za Poticanje uzgoja stajskog gnoja (PUS) na listu A i prijaviti površine na listu B u skladu s propisanim rokovima podnošenja jedinstvenog zahtjeva.

Vođenje evidencije

Edukacije o ovoj kao i o ostalim IAKS mjerama provodi Uprava za stručnu podršku na području čitave Republike Hrvatske, a za korisnike su besplatne.

Naglašavaju i da je Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekoliški uzgoj, Mjera 14 – Dobrobit životinja) propisano da svi korisnici koji su potpisom jedinstvenog zahtjeva preuzeli obvezu vođenja evidencija svih radnji, iste vode na obrascima iz Priloga 4. navedenog Pravilnika.

Kako bi vam olakšali pristup obrascima, možete ih preuzeti ovdje


Tagovi

Edukacija IAKS mjera Uprava za stručnu podršku Tip operacije 10.1.17


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]