Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Referendum
  • 19.04.2021. 07:30

Švicarci će uskoro glasati o potpunoj zabrani pesticida - što kažu poljoprivrednici?

Izravna plaćanja samo za poljoprivrednike koji ne koriste pesticide i drže onoliko životinja koliko mogu nahraniti vlastitom hranom ili potpuna zabrana kao i uvoz hrane koja ih sadrži, referendumska su pitanja.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 331
  • 186
  • 0

Na referendumu koji će se održati 13. lipnja u Švicarskoj, građani te zemlje glasat će o dvije vrlo ekstremne inicijative, a koje bi iz temelja promijenile tamošnju poljoprivredu. Uz to, sigurnost hrane bi mogla postati upitna, a rast cijena je zagarantiran, piše dr. Willi Kremer-Schilling na svom blogu Bauer Willi.

Pojašnjava kako se radi o dva prijedloga. Prvi je donijela Inicijativa za pitku vodu (TWI) koja želi da izravna plaćanja ostvaruju samo oni poljoprivrednici i tvrtke koje u svojoj proizvodnji ne koriste pesticide. Uz to, u stočarstvu ne bi smjeli preventivno koristiti antibiotike, a dozvoljeno bi im bilo držati samo onoliko životinja koliko mogu nahraniti hranom koju su sami proizveli.

Drugi je predstavila Inicijativa za zabranu pesticida (PVI) koja želi zabraniti upotrebu sintetičkih sredstava za zaštitu bilja i biocida u poljoprivrednoj proizvodnji. Također, plan je zabrana uvoza namirnica koje ih sadrže ili su proizvedene uz pomoć njih. 

Radi ovih zahtjeva dr. Kremer-Schiling je razgovarao sa Samuelom Guggisbergom, predsjednikom tamošnje Udruge poljoprivrednika i proizvođača koja se zalaže za racionalnu i produktivnu poljoprivredu. Prema njemu, Švicarska trenutno ima stopu samodostatnosti hranom od oko 54 posto. "To će se znatno pogoršati ako se inicijative prihvate, jer će pasti prinosi", upozorio je Guggisberg rekavši da smatra kako poljoprivrednici neće moći proizvesti dovoljno hrane.

Pojašnjava i da PVI inicijativa također svojim zahtjevima utječe na faze prerade, a kao primjer navodi da tamošnja hvaljena industrija čokolade ne bi pronašla dovoljno kakaa na svjetskom tržištu da udovolji ovim zahtjevima.

Bez biocida nema higijene, a pesticida šećerne repe

Napomenuo je da zabrana uključuje i biocide. Riječ je o sredstvima koja se koriste za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju te zaštitu materijala od nametnika bez kojih bi bilo upitno zdravlje životinja. "Higijena staje i čišćenje sustava za mužnju je vrlo bitno", upozorio je dodavši da to u pitanje dovodi i 160.000 radnih mjesta. Smatra da inicijatori nisu sve aspekte razmotrili do kraja.

"Uzgoj šećerne repe bez pesticida zapravo nije moguć", govori on, a na što se nadovezao dr. Kremer-Schilling komentiravši da bi te kulture nedostajale u plodoredu te da bi se uzgajalo više kukuruza i pšenice, što nije u skladu s bioraznolikošću.

Guggisberg pojašnjava da TWI traži zabranu svih pesticida, čak i onih bioloških. Ekološka poljoprivredna gospodarstva u toj zemlji trenutno primaju više potpora u odnosu na konvencionalna, a smatra da bi to morale poduprijeti više cijene nego što su danas za eko proizvode.

Kremer-Schilling ga je također pitao i kako Švicarska namjerava hraniti životinje isključivo vlastitom hranom na što mu je odgovorio da ta država već ima stopu samodostatnosti stočne hrane od 85 posto, no smatra da to neće biti dovoljno. Što se tiče zabrane profilaktičke upotrebe antibiotika kaže: "To je već zabranjeno u našoj zemlji", komentira i dodaje kako je prijedlog inicijatora čisti klišej.

Skuplja hrana ugrozila bi turizam

Nadalje, napominje da je problem i to jer razmjena hrane za stoku između farmi nije dopuštena te da bi u sušnim godinama kada je nedostaje došlo do masovnog klanja. Međutim, smatra i ako bude viška krme, njome se ne bi moglo trgovati jer kupac u nju ne bi smio ništa dodati pa stoga misli da će ona završiti u bioplinarama ili kompostištima.

"Ako se opskrba hranom sve više ograničava, uvoz će postati neizbježan. Trgovine na granicama uz Švicarsku doživjet će još veći procvat, a mogao bi patiti i turizam zbog skuplje hrane", mišljenja je Kremer-Schilling. S njim se slaže i njegov sugovornik koji tvrdi da si mnogi stanovnici s nižim primanjima neće moći priuštiti hranu.

Kao pozitivno u ove dvije inicijative prepoznaje to da stanovništvo sve više zanima politika kvalitete tla i hrane, ali i činjenicu da lokalnu proizvodnju treba zaštititi određenom carinom na kvalitetu uvoza. "Imamo jedan od najviših svjetskih standarda za dobrobit životinja, smanjili smo upotrebu pesticida za 40 posto u posljednjih 10 godina i prepolovili upotrebu antibiotika", zaključio je rekavši da smatra da Švicarskoj nisu potrebne ove inicijative i pozvao glasače da dva puta razmisle prije donošenja odluke.


Tagovi

Referendum Švicarska Pesticidi Inicijative Glasanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

22

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 59,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 27,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,5%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete