Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Apatin
  • 19.08.2018. 18:00

Svilojevo: Poljoprivreda i briga o mladima glavni prioriteti sela

Selo Svilojevo, u opštini Apatin, poznato je po vrednim ratarima i stočarima. Iako to mesto ima svu neophodnu infrastrukturu i sadržaje za kvalitetan život, ono iz godine u godinu beleži sve manje stanovnika. O tome šta treba učiniti da se taj negativan trend zaustavi govori sekretar MZ Svilojevo Željko Rašeta.

Foto: Flickr / tuchodi
  • 410
  • 17
  • 0

Selo Svilojevo, u opštini Apatin, poznato je po vrednim ratarima, ali i ono, kao i većina sela u Srbijii, u poslednje vreme beleži veliki odliv stanovnika. Kako prenosi portal 025info, prema popisu iz 2011. godine, Svilojevo je imalo 1.219 stanovnika, a danas ih je svega 800. Ipak, uporni Svilojevčani ne odustaju od ideje da, iako su statistike loše, u svom selu stvore najbolje moguće uslove za život, naročito za najmlađe.

Opstanak sela prioritet Mesne zajednice

Prema rečima sekretara MZ Svilojevo Željka Rašete, od ukupno 550 domaćinstava u tom selu, 160 je prazno. On dodaje da od 2015. do 2018. godine u selu rodilo samo 14 beba, optimistično kazavši da će ih ove godine biti bar još dve. Rašeta se, uz podršku ostalih članova Saveta mesne zajednice i meštana Svilojeva trudi se da uradi što je moguće više da bi to selo opstalo. Jedan od pozitivnih pomaka je i to što je po odluci Saveta MZ, povećana novčana pomoć za svako novorođeno dete, sa 20.000 na 60.000 dinara, kao dodatni motiv i podsticaj mladim roditeljima.

Ulagalo se u park, školu i vrtić

Nije zgoreg pomenuti da Svilojevo ima jedan od najlepših parkova u okolini, a i u njegovom uređenju je prioritet dat najmlađima. Željko Rašeta napominje da su restaurirane već postojećih sprave, napravljena je teretana na otvorenom, teren za odbojku na pesku i mini fudbal, obezbeđeni su novi sadržaji za zabavu dece: penjalice, tobogani, vrteška, peščanik i slično, a plan je da se park i dalje uređuje i obogaćuje ponudom. Rašeta ističe da je na inicijativu MZ Svilojevo, lane renovirana je i fiskulturna sala u Osnovnoj školi Kiš Ferenc, dok su u dvorištu obdaništa postavljene nove klupe, tobogan, a popravljen je i ofarban ceo prateći mobilijar.

Obnavlja se atmosferska kanalizacija

Kao najveći problem, kada je reč o infrastrukturi Rašeta izdvaja otvorene atmosferske kanale. Kako kaže reč je problemu koji već dugo postoji. Prošle godine se konačno se krenulo u rešavanje tog problema, pa su uređena dva centralna kanala, koja se protežu preko bašta, a nisu čišćeni decenijama. Na kanalima ukupne dužine 3,5 km, kompletno su podignuti potporni zidovi, jer su i oni bili uništeni, a nakon toga je urađeno još oko dva kilometra kanala. Da bi posao bio potpuno završen, neophodno je urediti još oko 20 km kanala, a za to je potrebno mnogo novca, pa se Rašeta nada da će to u bliskoj budućnosti biti sanirano, s obzirom na to da je reč o prioritetnim projektima.

Veliki akcenat stavljen na edukaciju poljoprivrednika

U ovom selu se u proteklom periodu radilo i na sređivanju atarskih puteva, a ostalo je još da se izasfaltira oko dva kilometra neasfaltiranih ulica. Inače, Svilojevčani su od davnina poznati kao veoma vredni ratari. Međutim, kako tvrde stručnjaci, zbog kvaliteta zemlje, danas bi bilo mnogo isplativije da se poljoprivrednici na tom području bave povrtarstvom. Sekretar Mesne zajednice ističe da je edukacija poljoprivrednika u proteklom periodu bila na prvom mestu. Prema Rašetinim rečima, neophodno je napraviti strategiju razvoja sela i edukovati poljoprivrednike da bi lakše uvideli šta im je najisplativije za gajenje, a takođe ih i upoznavati sa podsticajima koje nude Republika i Pokrajina jer prosečan čovek sa sela, nažalost, poslednji dođe do pravih informacija. 

Opština besplatno ustupa pašnjake lokalnim stočarima na korišćenje

Meštani Svilojeva se pored ratarstva, takođe, bave i stočarstvom. U selu ima oko 2.000 ovaca i oko 170 krava. Mesna zajednica stočarima pomaže što im im pašnjake za ispašu stoke, koji su u javnoj svojini opštine, besplatno daje na korišćenje. Svake godine se pravi plan na osnovu kojeg se pašnjaci dodeljuju, a prednost se daje upravo stanovnicima Svilojeva. Na kraju treba kazati da Svilojevo ima sve što je potrebno za pristojan život: osnovnu školu, predškolsku ustanovu, poštu, ambulantu, veterinara, prodavnice, pekaru i ugostiteljske objekte i dodati da se tu nalazi i istoimena mesna zajednica koja je uvek na usluzi meštanima.


Tagovi

Svilojevo Apatin Poljoprivreda Ratarstvo Stočarstvo Željko Rašeta Deca Mladi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.