Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 06.06.2022. 07:30

Svjetski dan svijesti o štetnicima: Bit će zabranjeno suzbijati ih kemijskim sredstvima?

Integralna deratizacija će se bazirati na upravljanju staništa, a u slučajevima kada je neophodno suzbijanje to će se raditi prvenstveno nekemijskim sredstvima poput zamki

Foto: Depositphoto/weha
  • 885
  • 307
  • 0

Kako bi se podigla svijest javnosti, vlada i medija o važnoj ulozi koju industrija upravljanja štetnicima ima u zaštiti zdravlja, hrane, imovine i okoliša od prijetnji širom svijeta, 6. lipnja je proglašen Svjetskim danom štetnika ili bolje rečeno, Svjetskim danom svijesti o štetnicima.

Promjene postupka deratizacije

Ove godine fokus je na integralnoj deratizaciji. U pojedinim zemljama kao što su Australija, Kanada, propisi o deratizaciji se mijenjaju od 1. siječnja 2023. godine. Nakon ovog datuma bit će zabranjena upotreba određenih rodenticida u suzbijanju štakora i miševa, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Reguliranje njihove populacije mora počivati na integriranoj kontroli glodavaca, IPM deratizaciji.

Miševi i štakori u kućanstvu - kako ih suzbiti?

Ona će se bazirati na upravljanju staništa i njihovu sprječavanju, a u slučajevima kada je neophodno suzbijanje to će se raditi prvenstveno nekemijskim sredstvima poput zamki. Samo u slučajevima kada se navedene aktivnosti pokažu nedovoljne, dozvoljeno je suzbijanje odobrenim rodenticidima pod strogim uvjetima.

Bit će zabranjena upotreba određenih rodenticida (Foto: Depositphoto/tog)

U Nizozemskoj stočari, poljoprivredni proizvođači, uzgajivači bilja i druge profesije vezane za poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju neće moći kupovati antikoagulanse kako bi se sami borili s glodavcima, osim ako ne prođu posebnu obuku i ne budu za to akreditirani. Druga opcija je da angažiraju profesionalce koji su prošli obuku i imaju potrebne akreditacije i dozvole. Ipak, prije nego što se poduzmu mjere suzbijanja, bit će neophodno primijeniti sve nekemijske postupke.

Kukci kao prijetnja

Zbog utjecaja klimatskih promjena ekonomski važni štetni insekti postaju sve destruktivniji i predstavljaju sve veću prijetnju sigurnosti hrane i okoliša. Procjenjuje se da 900 milijuna vrsta kukaca mogu biti štetnici. Na osnovi karakteristika dijelimo ih na četiri grupe: kornjaši; muhe; moljci i leptiri; mravi, pčele i ose..

FAO procjenjuje da se godišnje do 40 posto svjetske proizvodnje usjeva izgubi zbog njih. Ekonomski gubitak zbog štetnih invazivnih insekata je najmanje 70 milijardi dolara.

Milijuni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Proglašenje ovog svjetskog dana inicirala je Kineska asocijacija za kontrolu štetnika. 


Tagovi

World Pest Day Miševi Deratizacija Štakori Štetnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.