Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski Dan voda
  • 22.03.2017. 16:00

Svjetski joj je dan, reciklirajmo otpadne vode

Procesi korištenja otpadnih voda i recikliranja u Federaciji BiH uglavnom su individualni slučajevi, odnosno na zanemarivo malom nivou, kažu u Federalnom ministarstvu poljoprivrede.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 315
  • 19
  • 0

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta/ožujka svake godine sa ciljem poticanja preuzimanje akcija o pitanjima koja se odnose na vode. Ove godine tema Svjetskog dana voda su otpadne vode, odnosno "Zašto otpadne vode?", pitanje koje pokreće kampanju o smanjenju količina neprečišćene otpadne vode i povećanju procesa recikliranja otpadnih voda.

"Jučer smo obilježili Međunarodni dan šuma, a danas obilježavamo Svjetski dan voda. Voda, šumsko bogatstvo i zemljište su prirodni resursi koji predstavljaju komparativne prednosti Bosne i Hercegovine u odnosu na mnoge druge zemlje", istakao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na radno-svečanom skupu u Zenici povodom Dana voda u organizaciji Agencija za vodno područje rijeke Save.

Kako navode iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, jedan od zahtjeva Ciljeva održivog razvoja (SDG - Sustainable Development Goals) UN-a definiran u tački 6.3. odnosi se na globalno poboljšanje kvaliteta voda smanjenjem zagađenja i ispuštanja opasnih materija kroz redukciju udjela neprečišćenih otpadnih voda i povećanje stepena recikliranja otpadnih voda. Progres u dostizanju ovog cilja direktno utiče na podršku nekoliko značajnih razvojnih ciljeva UN-a, ali i na sve druge usvojene i utvrđene komponente održivog razvoja.

Zašto otpadna voda?

Prema podacima UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije preko 80% otpadnih voda nastalih ljudskim aktivnostima vraćaju se u ekosisteme bez prečišćavanja ili recikliranja, dok 1.8 milijardi stanovnika na zemlji za vodu za piće koristi zagađene izvore. Očekuje se da će globalna potražnja za vodom do 2030. godine porasti za 50%. Posebno se očekuje povećanje potreba za vodom u gradovima, što će zahtijevati nove pristupe prikupljanja i upravljanja otpadnim vodama.

Kao značajan izazov u rješavanju problema otpadnih voda, svakako su procesi recikliranja otpadnih voda, posebno u aktivnostima proizvodnje hrane i industrijskog razvoja. To zapravo znači da se otpadna voda sada posmatra kao potencijalni resurs, čijim se korištenjem ili recikliranjem nakon odgovarajućeg tretmana, može osigurati ekonomska i finansijska korist.

Korištenje otpadne vode u industriji

Otpadne vode se mogu reciklirati ili ponovo koristiti unutar jednog poslovnog sistema ili između nekoliko preduzeća kroz "industrijske simbioze". Prema podacima UN-a, industrijska potrošnja vode predstavlja oko 22% globalne potrošnje vode (UN-Water, 2012.). Obzirom na podatke o potrošnji vode u različitim privrednim granama, kao i na rastuću industrijalizaciju u svijetu, koja ozbiljno prijeti oduzimanju čistih izvora pitke vode, postoji snažan poticaj za recikliranje otpadnih voda kako na lokalnom nivou, tako i u domaćinstvima. Osnova za ovakav pristup leži i u procijenjenim pojedinačnim uštedama.

Brojni su primjeri u privredi gdje se neke otpadne vode mogu direktno koristiti ili reciklirati, kao na primjer prikupljena kišnica ili tehnološke vode nakon odgovarajuće obrade mogu se koristiti za hlađenje ili grijanje, ispiranje toaleta, navodnjavanje ili pranje vozila i radnih platoa.

Korištenje otpadne vode u poljoprivredi

U mnogim zemljama u razvoju često se praktikuje navodnjavanje poljoprivrednih površina netretiranim ili neadekvatno tretiranim otpadnim vodama, što predstavlja veliki problem, zbog zagađenja površinskih i podzemnih voda, te ugrožavanje zdravlja radnika u poljoprivredi. Otpadne vode se u poljoprivredi mogu primjenjivati samo uz adekvatni tretman i pripremu, kada njihova upotreba osigurava dovoljnu količinu vode i hranjivih materija.

Poboljšano upravljanje otpadnim vodama u poljoprivredi osim kontroliranih zdravstvenih rizika i zagađenja okoliša, svakako doprinose stvaranju direktnih i indirektnih radnih mjesta u sektorima voda i poljoprivrede, ali i šire.

Otpadne vode u Federaciji BiH

Otpadne vode su važno pitanje u oblasti voda na koje stalno trebaju podsjećati nadležne institucije i pojedinci širom planete, a u našoj zemlji pogotovo. Javnost ovom prilikom treba podsjetiti da je u okviru upitnika EU na koji se upravo finaliziraju odgovori kroz pitanja iz oblasti kvaliteta voda zatražen i odgovor na ovu temu, što znači da je unaprijeđenje u ovom segmentu preduslov EU integracija u ovoj oblasti.

Povoljna okolnost na koju FMPVŠ ovom prilikom želi podsjetiti je osiguranje sredstava za realizaciju projekta kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zenice za koji kreditori kao preduslov postavljaju i rješavanje pitanja industrijskih otpadnih voda.

Konačno, otpadne vode i procese njihovog prečišćavanja u kontekstu teme Dana voda 2017. godine, treba posmatrati i u smislu resursa, odnosno produkta koji se dobija prečišćavanjem. Može se sa sigurnošću reći da su procesi korištenja otpadnih voda i recikliranja u Federaciji BiH uglavnom individualni slučajevi, odnosno na zanemarivo malom nivou.

Zbog toga otvaranje ove teme može potaknuti poduzetnike i poljoprivrednike da uvođenjem promjena u upravljanju otpadnim vodama u svojim proizvodnim ciklusima dodaju dodatni profit i uštede svojim proizvodima podržavajući time dostizanje ciljeva održivog razvoja koje su utvrdile UN, zaključuju u Ministarstvu.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Svjetski Dan voda Voda Otpadne vode


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete