Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanost i poljoprivreda
  • 26.05.2021. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica: U fokusu mlijeko, med i ljekovito bilje

Vizija ustanove je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Djelovanje je usmjereno na prehrambeno-tehnološki i poljoprivredni odjel s odsjecima za mlijeko, med i ljekovito bilje.

Foto: Goran Gazdek
  • 275
  • 287
  • 0

Na prostoru bivše vojarne otvoren je Tehnološko-inovacijski centar Virovitica (TIC), znanstveno-istraživačka ustanova u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije, vrijedna 17,5 milijuna kuna od čega je za laboratorijsku oprema uloženo 1,2 milijuna kuna, a za namještaj oko 500 tisuća kuna.

Vizija ustanove je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Djelovanje je usmjereno na prehrambeno-tehnološki i poljoprivredni odjel s odsjecima za mlijeko, med i ljekovito bilje. Osim znanstvene zajednice koristi će imati lokalni poljoprivrednici, a dugoročni cilj je osmišljeni razvoj poljoprivrede i gospodarstva.

Radi se o konkretnoj pomoći proizvođačima koja će im omogućiti konkurentnu proizvodnju. Laboratorijskom opremom imat će priliku unaprijediti svoje proizvode koji će lakše naći put do tržišta.

"Projektna ideja bila je imaginarna i daleka. Bilo je puno sumnji, ali uspjeli smo: podignuta je zgrada, opremljena je namještajem i laboratorijskom opremom", objašnjava ravnateljica TIC-a dipl.ing prehrambene tehnologije Ivana Nemet. 

Prilikom definiranja rada, kaže, fokus je stavljen na one poljoprivredne i prehrambene kulture koje imaju i imat će značaj za razvoj Virovitičko-podravske županije i cijele Slavonije. Ustanova želi biti suradnik u razvoju novih proizvoda što znači da će zajedno s partnerima raditi istraživanja kojima žele potaknuti preradu sirovine u konkretan, gotov proizvod jer on je konkurentniji na tržištu.

"Naš daljnji zadatak je popuniti zgradu znanstvenim kadrom, studentima i učenicima te hrabro krenemo u nove poslovne izazove. Misija je djelovanjem i istraživanjem dati informacije koje će pojedinim regijama biti važne za stvaranje strategije proizvodnje i maksimalno iskorištavanje resursa, znanja i tehnologija“, napominje. 

Najbolja kamilica na svijetu dolazi iz ove županije 

Stručnjaci ove ustanove dugoročno će pratiti i analizirati sirovinu i uzorke poljoprivrednih kultura i prehrambenog proizvoda kako bi mogli odrediti pravac i planiranje u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Konkretno, dobar proizvod mogao bi biti još bolji - odličan jer će poljoprivrednik, na osnovu rezultata analiza, dobiti upute što još treba napraviti na zemlji kako bi dobio bolje rezultate.

"Unazad par mjeseci od kada sam ovdje, imali smo dosta dolazaka poljoprivrednika koji su čuli da postoji laboratorij. Ispituju, govore nam o svojim interesima i to me veseli, što znači ćemo se vrlo brzo širiti", kaže ravnateljica napominjući da to što imamo laboratorij ne znači da je gotovo. Tek su na početku, pred njima je još puno zadataka, a i budućnosti svaki odsjek će imati svog voditelja i svoje laborante tako da će u konačnici ovdje raditi petnaest stručnjaka.

Moderan laboratorij s ciljem pomaganja poljoprivrednicima da postanu konkurentni 

Nositelj projekta, realiziranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj je Virovitičko-podravska županija, a partneri osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

"Kada smo 2013. otvorili Poduzetnički inkubator u Virovitici razmišljali smo što možemo učiniti za naše poljoprivrednike, pogotovo one koji se bave ljekovitim biljem, pčelarstvom i mlijekom. Znamo da najbolja kamilica na svijetu dolazi iz naše županije i da imamo najbolji med“, kaže župan Igor Andrović naglašavajući da vjeruje da će se suradnjom ove znanstvene institucije i poljoprivrednika realizirati istraživanja kojima žele unaprijediti poljoprivrednu i proizvodnju prehrambenih proizvoda.

U TIC-u će studenti visokoobrazovnih ustanova moći odraditi dio prakse te diplomska i doktorska istraživanja. Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. prof. dr.sc. Jurislav Babić ističe zajedničke napore na realizaciji projekta.

Spoj znanosti, javne uprave, gospodarstva i poljoprivrede

"Fakultet je od samog početka uključen u ovaj projekt kao partner. Zajednički smo radili na projektiranju zgrade, laboratorija, nabavke opreme i njene specifikacije. Vidimo moderan multifunkcionalni objekt opremljen suvremenom opremom koji može raditi različita istraživanja", kaže prof. Babić dodajući da Centar okuplja više istraživačkih ustanova te zajedničkim snagama mogu pokriti sva područja poljoprivredno-prehrambene industrije. "Spoj je to znanosti, javne uprave, gospodarstva i poljoprivrede, a sve za pomoć našim poljoprivrednicima kako bi bili što konkurentniji na tržištu“, naglašava dekan. 

Osim izravne pomoći OPG-ovima, ustanova će imati i edukacijski karakter za poljoprivrednike. Organizirat će seminare, edukacije i ocjenjivanja proizvoda, a sve u cilju razvoja novih procesa. Kako će to konkretno izgledati?

"U suradnji s poljoprivrednim udrugama i Hrvatskom gospodarskom komorom prvo ćemo organizirati edukacije i predavanja o tome što sve možemo raditi. Tako ćemo, između ostalog, dobiti informacije za svaku pojedinu kulturu o uvjetima koje moraju ispunjavati za prodaju u trgovinama ili izvozu. Na osnovu toga ćemo sužavati, proširivati i usmjeravati naše djelovanje“, ističe Ivana Nemet.

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica s radom bi trebao početi do kraja godine.


Fotoprilog


Tagovi

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica TIC Unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje Ivana Nemet


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]