Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede
  • 21.01.2016. 15:00

Tko je Davor Romić?

Novi ministar poljoprivrede Davor Romić je između ostalog, stručnjak za navodnjavanje i melioracije.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 6.549
  • 858
  • 0

Informaciju koja je do novinara došla prije nekoliko dana, kako Jakovinina nasljednica neće biti Ružica Vukovac, već Davor Romić, MOST je vrlo brzo demantirao. Nismo sigurni jesu li taj potez povukli kako bi sastav nove Vlade ostao što duže nepoznat javnosti ili se doista odlučivalo do posljednjega trenutka.

Kako bilo da bilo, prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede danas je upravo Davor Romić, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Metkovčanin koji je od studentskih dana vezan za agronomiju

Davor Romić je rođen 04. siječnja 1958. godine u Metkoviću. Oženjen je i otac troje djece. Diplomirao je 1982. godine, upravo na Agronomskom fakultetu, gdje je kasnije bio i dekan u dva mandata. Sada je redoviti profesor na Zavodu za melioracije Agronomskog fakulteta. Bavi se temama navodnjavanja i poljoprivredne melioracije. Specijalizirao se u Italiji, Izraelu i Etiopiji, a u SAD-u je završio usavršavanje iz područja navodnjavanja.

Davor Romić je novi ministar poljoprivrede!

Objavio je više knjiga te brojne stručne članke, uglavnom vezane za gospodarenje vodama u poljoprivredi, koji su objavljivani u domaćim i stranim stručnim časopisima. Dekan i prodekani Agronomskog fakulteta su, kako doznajemo, prvi čestitali dosadašnjem kolegi prof.dr.sc. Davoru Romiću na izboru za ministra.

Ima stručno znanje i dobro poznaje probleme hrvatske poljoprivrede

"Drago nam je da ovaj resor prvi put u neovisnoj Hrvatskoj ima ministra iz redova akademske zajednice i to upravo s našeg fakulteta. Uvjereni smo da je upravo to premijeru Oreškoviću najbolji izbor hrvatskog stručnjaka za poljoprivredu i ruralni razvoj, koji osim dobrog poznavanja problematike, kao bivši dekan i voditelj više projektnih timova, ima i odlične menadžerske sposobnosti potrebne ekonomskom pristupu našoj poljoprivredi i poduzetništvu u ruralnoj sredini.

Zadovoljni smo što možemo vidjeti da kolega Romić ima punu potporu šire akademske zajednice, a naš fakultet sada s još jednim motivom više, iskazuje svoju spremnost aktivnog doprinosa radu ministarstva i razvoju poljoprivrede, sudjelovanjem u stručnim povjerenstvima, projektima i svakom drugom obliku znanstvene, stručne i edukativne potrebe" izjavio je za Agroklub, Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ističe kako se prije svega nada dobroj suradnji s novim ministrom.

Tražit ćemo kontrolu natječaja na kojima su veliki igrači dobili puno novca

"S obzirom da je fakultetski profesor, pretpostavljam da ima široki pogled na poljoprivredu, da dobro poznaje regulative o EU fondovima te da je dobro upoznat sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom. Tražit ćemo od njega da prekontrolira sve odluke, posebno one vezane uz natječaje raspisane u posljednje tri godine.

Nisam siguran da ćemo tražiti poništenja natječaja, jer moramo imati u vidu da su strani konsultanti za njihovu izradu plaćeni 100 milijuna kuna, naravno našeg proračunskog novca pa smatram da je kontrola jeftinije rješenje, a ako se provede sukladno EU direktivama, također može biti efikasna. Nadam se da će mu na prvome mjestu biti obiteljska gospodarstva, a ne one umjetno stvorene tvrtke, neposredno prije raspisivanja natječaja na kojima su dobile veliki novac", ističe Brlošić.

"Njegovo biranje za Ministra poljoprivrede ne može biti loša odluka te očekujem veću suradnju i bolju organizaciju državnih stručnih službi iz područja poljoprivrede sa znanstvenom zajednicom", govori Goran Kiš s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Našu europarlamentarku i članicu Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Marijanu Petir, vijest o članovima nove Vlade RH, zatekla je u Strasbourgu. "Očekujem od novog ministra poljoprivrede da ćemo suradivati i zajedničkim naporima učiniti sve da na najbolji mogući način iskoristimo blagodati Zajedničke poljoprivredne politike za naše poljoprivrednike i za hrvatsko selo".

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Tagovi

Davor Romić Agronomski fakultet Zagreb Tihomir Orešković Zoran Grgić Dekan Metković Navodnjavanje Melioracija Matija Brlošić EU fondovi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]