Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 10.10.2022. 16:30

Tko ostvaruje pravo na dodatne količine plavog dizela?

O dodatnim kvotama ovog goriva oglasila se Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 10.301
  • 631
  • 0

Prošlog je tjedna Hrvatska poljoprivredna komora priopćila da su svim poljoprivrednicima odobrene dodatne kvote za plavi dizel na kartice sjele 1. listopada.

Danas su iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) izvijestili da su obračunali dodatno pravo na potrošnju ovog goriva za ukupno 40.326 poljoprivrednika u iznosu od 7,2 milijuna litara.

Tko je ostvario dodatne količine?

"Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje na podnesenom zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku", pojašnjavaju.

Dakle primjerice, ako je poljoprivrednik obrađivao 10 ha tijekom 2021. godine, a u 2022. godini obrađuje 15 ha i za tu površinu ima podnesen Jedinstveni zahtjev, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 ha.

"Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisnik poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu", kažu iz APPRRR-a.

Nove količine u siječnju

Naime, poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela temeljem prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke.

Nove količine plavog dizela po podnesenom Jedinstvenom zahtjevu u 2022. godini, a za potrošnju u 2023. godini, poljoprivrednici mogu očekivati do 15. siječnja 2023. godine.

"Pozivom na broj telefona 01/ 612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo", napominju iz Agencije.


Tagovi

Plavi dizel APPRRR Kvote Gorivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]