Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar Tolušić
  • 02.10.2018. 12:00

Tolušić: Ako vam otkupljivač nije platio u roku od 30 dana, osobno ću podnijeti prijavu!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić osvrnuo se na stanje u stočarskoj proizvodnji, ali i općenito na stanje cjelokupne poljoprivrede, pa je poslao poruku svim nepoštenim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Youtube/screenshot
  • 5.086
  • 342
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je nedavno održan 26. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. U sklopu manifestacije održana je državna stočarska izložba, a prema riječima čelnog čovjeka hrvatskog agrara, stanje u tom sektoru trenutačno je loše.        

"To je nebriga svih nas zadnjih 20-ak godina. Zadnje dvije godine vlada je učinila puno, rezultati će biti vidljivi. Stvarno, u bilo kojem segmentu, od poticaja, EU fondova, povoljnog financiranja i zakonskih rješenja, rezultati prije svega idu u korist razvoja stočarstva", rekao je Tolušić. 

Tolušić ističe da za rezultate napretka hrvatskog stočarstva ipak treba dosta strpljenja.

Na hrvatskom selu vidi se optimizam

"Ne možete napraviti novu farmu preko noći i za to treba puno vremena, a i za oporavak sektora, ako ste ga zanemarivali dugo vremena, treba strpljenja. Ja na hrvatskom selu vidim optimizam, to mi je drago i to nam zapravo najviše i treba. Vidim puno mladih poljoprivrednika, ljudi koji bez obzira na nedaće ostaju živjeti na svojoj zemlji", ističe Tolušić. 

Puno je u Lijepoj Našoj riječi o uvoznim lobijima, dolasku nekvalitetnih inozemnih proizvoda, ali ministar tvrdi da je problem u našim glavama. 

Trebamo voditi brigu da kupujemo hrvatsko

"Mi određujemo zapravo što će biti na policama trgovačkih lanaca. Kad kupujemo trebamo voditi brigu da kupujemo hrvatsko. Nažalost, kad mi ne vodimo brigu pa kad mi kupujemo strane proizvode onda to ima efekta i kod trgovačkih lanaca. Da Hrvati, bilo tko od nas, kupuju hrvatski proizvod i vode brigu, vidjeli bi onda koliko porasla prodaja hrvatskih proizvoda. Ne može Ministarstvo poljoprivrede zabraniti uvoz, koliko bi to možda i osobno htjeli. Znači problem uvoza je problem vas, mene i svih nas kao građana", smatra Tolušić. 

Prema riječima ministra, domaći proizvođači su veoma zainteresirani za prijavu na mjere Programa ruralnog razvoja. 

"Samo u jednoj mjeri, vezanoj uz cvjećarstvo, dogodilo nam se da imamo manje prijavljenih od sredstava s kojima raspolažemo. Uvijek je to višestruko veći interes. Ponekad, ako ćemo odobriti 300 projekata imamo po 1.300 ili 1.500 prijava. Ubrzali smo procedure, natječaji se objavljuju praktički na tjednoj razini. Brži smo u obradi i pravo da vam kažem, mi ćemo do kraja sljedeće godine objaviti natječaja za 100 posto alokacija, nećemo imati što objavljivati", najavljuje Tolušić.

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske, za razdoblje od 2014. do 2020. godine, vrijedan je oko 2,4 milijarde EUR-a

Ministarstvo plaća 70% sredstava za osiguranje

"Objavili smo natječaja za 87 posto alokacije. 56 posto smo do sada ugovorili i 26 posto ukupne alokacije isplatili našim poljoprivrednicima. Mi smo, kada govorimo o iskorištavanju EU fondova u Hrvatskoj, najbolji od sva četiri operativna programa, a i u Europi imamo što za pokazati, pogotovo u zadnje dvije godine", ponosan je Tolušić. 

U želji za povećanjem interesa poljoprivrednika za osiguranjem i povećanjem broja ugovorenih polica, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je promjene u provedbi podmjere 17.1. Jednostavnije rečeno: država proizvođačima plaća 70% sredstava za osiguranje.    

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, ove godine ugovoreno je 16.191 osiguranja poljoprivrednih dobara više nego u 2017. godini što je rast od čak 87,4%

"Očekivao sam takve rezultate i drago mi je da je tako. Ministarstvo poljoprivrede plaća 70 posto iznosa police, poljoprivrednik treba platiti samo 30, čak neke županije i to sufinanciraju. Prema tome, nemojmo očekivati da država može pokriti štete koje su ponekad u milijardama kuna. Za to su tu police osiguranja s relativno malim iznosom. Ako imate puno površina i ozbiljno se bavite poljoprivredom, morate osigurati svoje usjeve. Pomažemo maksimalno i za osiguranje, koliko god se bude prijavilo, svi, koji zadovoljavaju formalne uvjete i podnesu sve papire, svima ćemo dati potporu", obećao je ministar.

Dobavljačima rok za plaćanje 30 dana

Na kraju, ministar je poslao poruku svim nepoštenim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda. 

"Plaćanje dobavljačima je u roku od 30 dana. Javno pozivam bilo kojeg poljoprivrednika, ako mu dobavljač nije platio robu u roku od 30 dana da se javi u Ministarstvo poljoprivrede. Ja ću osobno podnijeti prijavu protiv takvih otkupljivača i trgovaca", rekao je ministar Tolušić.


Tagovi

Ministar Tolušić Tomislav Tolušić Stočarstvo EU fondovi Domaći proizvodi Uvoz Osiguranje poljoprivredne proizvodnje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/