Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naše, domaće, sada i ubuduće
  • 20.06.2018. 19:00

Tolušić: Ne smijemo hrvatske proizvode uspoređivati sa smećem!

"Naše, domaće, sada i ubuduće" nastavak je prošlogodišnje kampanje Doručka s hrvatskih farmi čiji je cilj probuditi svijest potrošača o kvaliteti domaćih proizvoda.

Foto: Youtube/screenshot
  • 612
  • 58
  • 0

Sedamnaesta po redu, manifestacija zanimljivog imena, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, održana je u školskoj sportskoj dvorani u Pleternici, gdje su OPG-i i tvrtke Požeško-slavonske županije predstavili proizvode s oznakama: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja.   

Prema riječima izlagača, oznaka Hrvatske poljoprivredne agencije ide u obostranu korist, proizvođačima i potrošačima. "Na tržištu je mnogo krivotvorenog meda, odnosno ono što se ne može nazvati medom prodaje se po velikoj cijeni, a nama ruši cijenu. Ova oznaka potrošačima pruža informaciju da će dobiti kvalitetan proizvod uz pristojnu cijenu, a nama znači ipak neki opstanak na tržištu", rekao je Drago Krivačić, pčelar iz Prekopakre. 

Izlagači su složni u tvrdnji da su ovakve manifestacije izuzetno bitne ponajviše za ruralne krajeve. "Mi prezentiramo svoje proizvode svugdje po svijetu, ali lokalno tržište ima određenu dodanu vrijednost. Raskoš Slavonije zaista ima što ponuditi. Najmanji je problem ponuda, a najveći prepoznavanje i poštovanje ovog bogatstva, stoga uvijek podržavamo ovakve manifestacije", rekla je Valentina Silović, voditeljica poslovne jedinice agroturizam Kutjeva d.d.

Hrvatska ima najkvalitetnije proizvode

Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić. "Glavni cilj ove manifestacije je prije svega promoviranje Programa ruralnog razvoja, prezentiranje mogućnosti hrvatskim poljoprivrednicima u cijeloj Hrvatskoj. Obići ćemo sve hrvatske županije, ne nužno glavne gradove, nego i manja mjesta u kojima živi puno poljoprivrednika. Drugi cilj, u ovoj neformalnijoj fazi, je promocija hrvatskih proizvoda, onoga što se proizvodi u svakoj od tih županija i podizanje svijesti svih nas da Hrvatska ima najkvalitetnije proizvode te da su oni cjenovno konkurentni, ako ih uspoređujemo s isto toliko kvalitetnim proizvodima, a ne sa "smećem" što često radimo. Hrvatska ima što ponuditi svojim građanima, ali i turistima koji dolaze u Lijepu našu", rekao je Tolušić. 

Prije radnog ručka s ministrom poljoprivrede, na kojem je sudjelovao predstavnik Europske komisije Michael Pielke, poljoprivrednici su iz prve ruke od čelnih ljudi ministarstva poljoprivrede te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, na održanim radionicama, mogli dobiti informacije kako unaprijediti svoja gospodarstva sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. 

"Kada je riječ o iskorištenosti Programa ruralnog razvoja po svim mjerama, govorimo o nekih 270 milijuna kuna koji su otišli u Požeško-slavonsku županiju. Ako gledamo po mjerama najveći iznos sredstava je otišao na Mjeru 5 "Obnovi poljoprivrednog potencijala koji je uništen elementarnim nepogodama" i razminiranje poljoprivrednog zemljišta koje je bilo na području Požeško-slavonske županije. Značajan broj korisnika je dobio potpore za mlade poljoprivrednike. Isto tako imamo na ovom području značajan broj ekoloških proizvođača i proizvođača koji su na prijelazu na ekološke metode i prakse. Tamo je značajan dio sredstava iz mjera 10, 11 i 13", rekla je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Oznaku HPA uskoro treba dobiti i bučino ulje

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije ističe da je cilj ove manifestacije, između ostalog, predstaviti sve korisnike naziva proizvoda spomenute institucije.

"Također predstavljamo i onaj dio poljoprivredno-prehrambene industrije koji se u svojoj proizvodnji naslanja izravno na domaću poljoprivrednu proizvodnju. S druge strane, cilj nam je predstaviti po županijama OPG-e, primarne poljoprivredne proizvođače, koji k tome još najčešće imaju izravan plasman svojih proizvoda na tržište", rekao je Zdravko Barač, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. 

Trenutačno šest proizvoda nosi oznake Hrvatske poljoprivredne agencije, a uskoro bi se tom popisu trebalo pridružiti i bučino ulje

"Cilj nam je da odvojimo ono bučino ulje koje je proizvedeno od hrvatskih sjemenki, za razliku od onih koja se proizvode od nekih drugih. Projekt je već u fazi pripreme i nadamo se da bi u toku ove godine HPA uz ove ostale znakove mogla izbaciti znak "Bučino ulje s hrvatskih polja". Pokušavamo pokrenuti patriotizam u našim kupcima i mislim da bi u dogledno vrijeme to moglo imati efekta", rekla je Nives Lovrić, predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske.


Tagovi

Program ruralnog razvoja Tomislav Tolušić Hrvatska hrana HPA Oznaka OPG Bučino ulje


Partner