Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 01.05.2022. 09:00

Traktori u RH sve stariji, manje je novoregistriranih, a kasne i isporuke novih

Prosječna starost traktora kod nas je preko 30 godina, a što se tiče prodaje odnosno uvoza novoregistriranih u prvom kvartalu ove godine zabilježen je pad od 16 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 966
  • 222
  • 0

Iz pregleda Centra za vozila Hrvatske (CVH) vidljivo je da su traktori najviše prosječne starosti među svim vozilima koja se koriste. Čak 31,82 godine odnosno 2,44 puta više nego automobili čija je prosječna starost 13,04 godine što je također visoko iznad EU prosjeka.

Od 133.564 traktora koliko ih je u 2021. godini registrirano čak 90,80 posto odnosno 121.279 komada je starosti 10 i više godina.

"CVH navodi da ih je 4.185  tj. 3,13 posto starosti do jedne godine što je sumnjiv podatak", komentira ispred Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, Franjo Dominković ujedno i direktor Poljoopskrbe Međunarodne Trgovine.

Kako kaže, prema istom izvoru u 2021. godini novoregistrirano je 1.062 komada što čini 0,82 posto od ukupnog broja registriranih u RH u 2021. godini. "Razlika se odnosi na quadove koji se kod nas registriraju kao traktori, a u posljednjih nekoliko godina nabavlja ih se više", pojasnio je rekavši da je prošle godine novoregistrirano 1.819 komada, 71 posto odnosno 757 više nego traktora.

Prosječna starost porasla za 36 posto

Kaže i da unatoč tako prikazanom pregledu novoregistriranih quadova u novoregistriranim traktorima i koji tako pomlađuju (povećavaju udio novih), u Hrvatskoj nisu proteklih 14 godina uspjeli obrnuti trend porasta prosječne starosti traktora.

"Iz pregleda prosječne starosti razvidno je da od 2007. do prošle, nije niti jedne godine zabilježen pad njihove prosječne starosti", upozorio je Dominković.

U prodaju traktora ubrajaju se i quadovi (Foto: M. Popić)

Naime, od 2007. prosječna starost je porasla s 23,27 godina na 31,62 godina odnosno 36 posto. Uzrok tog povećanja, kaže on, je i velik uvoz rabljenih kod kojih je prema podacima Zavoda za modernizaciju Agronomskog fakulteta iz Zagreba evidentiran unos starijih od 50 godina.

"Rezultat je to dosadašnjeg odobravanja potpora i za rabljenu mehanizaciju i opremu iz EU Fonda za ruralni razvoj za male i mlade poljoprivrednike", ističe Dominković.

Pojašnjava kako je zahvaljujući tim potporama u Hrvatskoj u posljednjih 7 godina, a osobito u 2019., 2020. i 2021. jako puno rabljenih traktora samo promijenilo vlasnika (i novi vlasnici dobili EU potpore) uz obvezu da ih ne smiju prodati 5 godina, a, kaže, to jako utječe na porast prosječne starosti vozila. Iako je većina njih već "odradilo svoje".

Isporuke se čekaju i do 6 mjeseci

Što se pak tiče prodaje odnosno uvoza novoregistriranih traktora u prvom kvartalu ove godine zabilježen je pad od 45 komada odnosno 16 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. "Rezultat je to prije svega produženih rokova isporuke uslijed pandemije Covida, ali i povećanih narudžbi posebno u drugom polugodištu prošle godine", komentira Dominković.

Od tada su, napominje, prodane gotovo sve količine sa zaliha i sada se čeka isporuka na narudžbe ispostavljene kod nekih brendova i prije 6 i više mjeseci.

Naime, neki dobavljači traže povećanje cijena i za vozila za koju su narudžbe potvrđene uplatom dogovorenog iznosa avansa. U posljednje vrijeme prisutno je i značajno povećanje cijena u odnosu na povećanja koja su zabilježena za vrijeme pandemije gotovo kod svih proizvođača traktora i druge mehanizacije, a posebno kod kombajna.

"Porast cijena poljoprivredne mehanizacije i opreme je ipak osjetno niži nego što je već do tada ostvaren porast cijena poljoprivrednim proizvodima i nadamo se da će tako biti i ubuduće", kažu iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

Lamborghini i dalje tražen

Obustava tj. embargo i/ili otežana isporuka poljomehanizacije za Rusiju odnosno Ukrajinu dijelom za strojeve većih snaga su skratile rokove isporuke, ali istovremeno kod zemalja koje nastoje povećati proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i hrane ukupno su potakle potražnju za traktorima, poljoprivrednom mehanizacijom i opremom. A iz ove se Udruge nadaju sličnom scenariju i u našoj zemlji.

Lamborghini na sajmu u Gudovcu (Foto: M. Popić)

Što se pak tiče strukture novoregistriranih traktora od 01.01. do 31.03. ove godine iz dokumenta na kraju teksta je vidljivo da unatoč tomu što je to kratko razdoblje, kod većine brendova prisutan je pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, poglavito kod vozila manjih snaga, ali i da neki brendovi kao npr. Lamborghini i dalje povećavaju broj novoregistriranih.


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Novoregistrirani traktori Starost traktora Poljoprivredna mehanizacija Franjo Dominković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024