Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 13.03.2017. 13:10

Traktorima opkolili ured načelnika Pinjuha

Prosvjednici su svim državnim tijelima dali rok od 21 dana da poduzmu hitne mjere. U protivnom će organizirati potpunu blokadu općine od strane gospodarstvenika i građana.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 10.126
  • 864
  • 0

Načelnik općine Čeminac, Zlatko Pinjuh dočekao je događanje naroda, a ovoga puta svih poljoprivrednika iz općine. Oni su ojađeni ponašanjem svojih općinskih vlasti posegli za mjerom prosvjeda.

"Tako to dalje ne može ići i Pinjuh ne može ostati na čelu općine", ističu prosvjednici. Petar Pranjić, jedan od onih koji su i najviše pogođeni mjerama vlasti na čelu sa Zlatkom Pinjuhom istaknuo je prije svega stopu prireza na dohodak koja je povećana s tri na 10%.

Naknada za traktore na prometnicama!

"Porez na tvrtku podigli su sa 150 na 750 kuna za obrtnike, i sa 300 na 1.500 za pravne osobe, zatim, bod komunalne naknade povećan je s 0,22 na 0,3 kune po četvornom metru. A iznad svega nas smeta je što je pored postojećih naknada za korištenje javnih površina, uvedena naknada za korištenje javnih prometnih površina za traktore i kamione, i njihova priključna vozila, za koje se šalju poziivi na plaćanje i nakon što je Ured državne uprave navedenu odluku općine poništio.

Prosvjed u Čemincu

Uvedene su i kazne u iznosu od 100% većem od cijene dnevne ili godišnje karte za korištenje javnih prometnih površina, a koje se odnose na sve koji prometuju općinom Čeminac, a ne samo za mještane", ističe Pranjić i okupljeni prosvjednici koji su svojim John Deere, Zetorima, Massey Fergusonima i drugim traktorima okupirali prometnice oko općine. Na svim prometnicama policija je prosvjednike čuvala, ali i spriječavala da učine nešto više od pukog prosvjeda jer su okupljeni poljoprivrednici doista već tankih živaca i strpljenju je došao kraj.

Vlast nam otežava život, dosta je!

Prosvjednici su istaknuli i kako je općina povećala cijenu vrtiću s 470 na 570 kuna mjesečno, cijenu grobne naknade s 90 na 120, a koeficijent komunalne naknade povećan je je za proizvodne djelatnosti s 2 na 5, a za uslužne djelatnosti s 3,5 na 7,5. Sve to govori da ova vlast otežava život i poljoprivrednicima, ali i obiteljima koji žive u selima općine Čeminac. Ovršuju se i računi poljoprivrednika jer općina traži da plate dio naknade za zakup državnog zemljišta koje je 2012. godine općinsko vijeće ukinulo svojom tadašnjom odlukom, a koja se temeljila na odluci Vlade RH.

Cijelo selo protiv načelnika

Kriminalne radnje Zlatka Pinjuha?

Kap prelijeva i činjenica da se načelniku Pinjuhu lijepe i kriminalne radnje. Ne objavljuje, kažu, financijska izvješća, nenamjenski troši općinske prihode, pogotovo u dijelu potpora za koje nema osigurana sredstva pa ih isplaćuje iz ostalih prihoda što je protivno zakonu. Pinjuh je, prozivaju, poznat i po tome što zapošljava djecu, rodbinu i prijatelje na radnim mjestima u općini, komunalnom poduzeću, a imenuje ih i u nogomente klubove, vatrogasna društva i slično kako bi sve imao pod kontrolom.

Selo uvelo cestarinu svojim poljoprivrednicima

Kada se pogleda sve to, poljoprivrednici u centru sela ističu i pitanje kako je uopće moguće opstati i živjeti u ovakvim uvjetima kada ih direktno vlast njihova sela tjera iz vlastitog sela koje su podigli iz pepela nakon povratka iz progonstva? Međutim, s pravom se pitaju i zašto DORH i Uskok ništa ne poduzimaju. Prosvjednici su svim tim tijelima dali rok od 21 dana da poduzmu hitne mjere. U protivnom će organizirati potpunu blokadu općine od strane gospodarstvenika i građana.

Prozvani načelnik tek je uzvratio da mu nije jasno zašto su se okupili i što se uopće događa. "Najvjerojatnije je u pitanju činjenica da 15-ak ljudi više nije privilegirano, kao što je bilo proteklih godina”, rekao je načelnik Pinjuh i demantirao optužbe. 


Tagovi

Pinjuh Petar Pranjiić Čeminac Općina Traktori Prosvjedi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]