Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prometna nesreća
  • 13.03.2020. 10:55
  • Bjelovarsko-bilogorska, Končanica

Traktorist podlegao ozljedama zadobivenim u sudaru s teretnim vozilom

Još jedan život je prekinut na našim prometnicama.

Foto: JumpStory
  • 319
  • 18
  • 0

Preminuo je traktorist koji je u prometnoj nesreći zadobio teške tjelesne ozljede. Kako je priopćila Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska, do nesreće je došlo 11. ožujka u 11.44 sati. Naime, 78-godišnjak je upravljao traktorom kroz Končanicu u smjeru Velikih Zdenaca.

"Na dijelu kolnika na kojemu se nalazi neisprekidana uzdužna linija na kolniku započeo je skretanje u lijevo na prilazni most, a da se pritom nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. U istom smjeru iza traktora kretalo se teretno vozilo litvanskih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 45-godišnji državljanin Litve, a koji je započeo pretjecanje traktora na dijelu kolnika na kojemu se nalazi neisprekidana uzdužna linija na kolniku, a da se pritom niti on nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Tom prilikom došlo je do udara prednjeg desnog dijela teretnog vozila u stražnji lijevi dio traktora koji se zarotirao za 180 stupnjeva te je odbačen u putni jarak gdje se zaustavio.

U ovoj prometnoj nesreći teške tjelesne ozlijede opasne po život zadobio je 78-godišnji vozač traktora kojemu je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Virovitica, gdje je uslijed težina ozljeda preminuo u četvrtak, 12. ožujka u 20.13 sati", navodi policija. 

Vezano uz navedeni događaj Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru slijedi posebno izvješće. Ovo je peta poginula osoba u prometnim nesrećama ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Od 1. siječnja do 11. ožujku 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 5 osoba, a prošle godine 1, što je povećanje za 400% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. 

Ista PU navela je i da je u razdoblju od 1. siječnja do 11. ožujka 2020. godine na njihovu području došlo do naglog pogoršanja stanja sigurnosti. Ukupno je evidentirano 116 prometnih nesreća, odnosno 2,5% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Evidentirane su 44 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama ili 8,3% manje te 67 prometnih nesreća s materijalnom štetom ili 4,3% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Sezona je poljodjelskih radova, pripazite na sigurnost u prometu 

U analiziranom razdoblju 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 5 osoba, a prošle godine 1, što je povećanje za 400% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Teško je ozlijeđeno 16 osoba, što je povećanje za 33,3%, 44 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 10% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

"U tijeku je sezona obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalije sudjelovanje u prometu vozača traktora te poljoprivrednih i radnih strojeva. Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: tehnička neispravnost traktora, neiskustvo vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama i utjecaj alkohola zbog kojega dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza tereta.

Putnici na tim vozilima najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika te ih pozivamo i na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska te posljedično i stradavanja", navodi policija. 


Tagovi

Prometna nesreća Policija Smrtno stradao traktorist


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).