Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u travnju
  • 06.04.2022. 18:00

Travanj: Vrijeme je za sjetvu, sadnju, ali i radove u voćnjaku i vinogradu

Dani postaju duži i topliji. Što se sije na otvoreno, a gdje se može i saditi, kako zaštititi usjeve od mraza, s čime ne smijemo kasniti?

Foto: Depositphoto/branex/surkovdimitri
  • 875
  • 106
  • 0

Travanj je mjesec intenzivnih radova. Dani postaju duži i topliji, a uvjeti povoljni za radove. Obavljaju se poslovi njege povrća posijanog u veljači i ožujku, a koje je do sada niklo, sjetva i sadnja povrća u plastenicima, sjetva u vrtu. Potrebno je obaviti predsjetvenu pripremu zemljišta i sjetvu žitarica, radove u voćnjaku.

U zemlji je dovoljno vlage, a toplina i svjetlost potaknut će nicanje, rast i razvoj korova. Bit će neophodno suzbijati ga u izniklim usjevima.

Radovi u vrtu

U vrtu se obavljaju brojni i raznovrsni radovi. U ovom mjesecu se u grijanim plastenicima nastavlja njega posađenih kultura i presadnica povrća koje će se saditi na otvorenom, a u negrijanim se sadi rasad raznog bilja. Na početku mjeseca se sije sjeme za rasad tikvi, krastavca, bamije.

Kada krenuti s kaljenjem presadnica i navikavanjem na uvjete otvorenog polja?

Na otvorenom se siju i sade: grašak, cikla, proljetne repe, blitva, mrkva, peršin, krumpir, čičoka, koraba, rukola, kupusnjače.

Sjetva mrkve (Foto: Depositphotos/amphoto)

U južnim krajevima počinje sadnja na otvorenom rasada paprike, rajčice, patlidžana, krastavca. Na ove poslove u kontinentalnim područjima je bolje pričekati početak ili sredinu svibnja kako bi se izbjegli kasni proljetni mrazevi.

Ovo je mjesec sjetve kukuruza šećerca, leće i slanutka. Krajem mjeseca na otvorenom se siju tikvice, tikve, krastavci, dinje, lubenice, grah, mahune.

Proljetna sjetva tikvica - kako ih brati kroz cijelu sezonu?

Neophodno je osigurati zaštitu od mraza u vidu agrotekstila, slame, praznih plastičnih boca.

U travnju je potrebno luk zaštititi od lukove muhe i mrkvu od mrkvine muhe.

Uzgoj cvijeća

Pravi je trenutak za sjetvu sjemena cvijeća: nevena, maćuhica, kozmosa, jednogodišnjih puzavica, kadifica, cinija, ukrasnog duhana. Kasnije ih presađujemo. Krajem mjeseca moguća je direktna sjetva. Od sredine mjeseca sadimo ljetne lukovice: gladiole, irisa.

Sada se orezuju grmovi lovora, lavande, kadulje i drugih grmolikih vrsta. Dijele se grmovi irisa, božura i sličnih vrsta.

Sjetva ratarskih usjeva

Od 10. do 20. travnja je optimalan rok za sjetvu kukuruza, ali pod uvjetom da su vremenske prilike povoljne. Svaki dan zaostatka umanjit će prinos.

Sije se i suncokret (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

U travnju sijemo soju, suncokret, lucernu, djeteline, još uvijek se obavlja sjetva šećerne repe. Intenzitet radova diktirat će vremenske prilike i vlažnost zemljišta.

Radovi u voćnjaku i vinogradu

U ovom mjesecu se nastavljaju radovi zaštite voćaka i vinove loze. Po potrebi se obavlja prihrana gnojivima, najčešće dušičnim. Zemljište se okopava ili freza.

Radi se rezidba voćnih vrsta poput maline i kupine. U vinogradu se vežu lukovi za oslonac, radimo međurednu obradu i zaštitu trsova. 

Preporučuje se u voćnjake donijeti košnice s pčelama zbog boljeg oprašivanja.


Tagovi

Proljetna sjetva Sjetva povrća Povrće Travanj Radovi u travnju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!