Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etikete
  • 19.11.2018. 09:00

Traže obavezne oznake hrane (Ne)Vegetarijansko/Vegansko

Kako se navodi u inicijativi, vegetarijanci i vegani bore se širom svijeta za oznake hrane

Foto: Pixabay / mohamed_hassan
  • 115
  • 13
  • 0

Europska komisija odlučila je registrirati građansku inicijativu kojom žele obavezno uvođenje oznaka "nije za vegetarijance", "za vegetarijance" i "za vegane". Kako se navodi u inicijativi, vegetarijanci i vegani bore se širom svijeta za oznake putem kojih bi znali odgovara li im određena hrana ili ne: "Potrebno nam je da proučimo popis sastojaka, kao i da posebno budemo pažljivi s onim sastojcima čije je podrijetlo dvosmisleno".

Zbog toga su predložili slikovne etikete na svim prehrambenim proizvodima, koje će ukazivati na to je li nešto namijenjeno vegetarijancima i veganima ili ne.

Komisija je registrirala inicijativu, kada je riječ o pravnoj prihvatljivosti prijedloga, dok se sama suština još nije razmatrala. Sada slijedi prikupljanje potpisa podrške, koje će trajati narednih godinu dana. Prikupi li se milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja članica, Komisija će morati reagirati u roku tri mjeseca. Ima pravo prihvatiti ili odbiti inicijativu, s tim da obje odluke mora obrazložiti.

Inače, europske građanske inicijative predviđene su Lisabonskim ugovorom iz 2012. godine. Ono što moraju ispuniti je da nisu van okvira onoga čime se Europska komisija bavi, da nisu opasne i suprotne vrijednostima Europske unije. 


Izvori

AgPress


Tagovi

Vegetarijanci Vegani Hrana Oznaka Etikete Europska komisija Građanska inicijativa


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]