Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dozvola za glifosat
  • 19.10.2017. 18:00

Traže postupno ukidanje glifosata do 2020. godine

Vrijeme je za poljoprivredni model bez upotrebe pesticida, rekao je zastupnik Davor Škrlec.

Foto: Veremeev/bigstockphoto.com
  • 430
  • 46
  • 0

Zastupnici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta glasovali su o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u Europskoj uniji. Usvojenom rezolucijom pozivaju Europsku komisiju da ne produljuje dozvolu za glifosat na još 10 godina, već da poduzme sve potrebne mjere za postupnim prestankom korištenja potencijalno štetnog herbicida do 15. prosinca 2020. godine.

"Toliko je neodgovorenih pitanja o sigurnosti glifosata i zbog toga bi bilo potpuno nesmotreno od Komisije da produži dozvolu za njegovo korištenje na još 10 godina", rekao je zastupnik Davor Škrlec, koji je ujedno i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Model bez upotrebe pesticida

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu dao je izraditi novu studiju o postojanju alternativa glifosatu i ostalim pesticidima, napravljenu od strane Pesticide Action Network - PAN Europe i predstavljenu na jučerašnjoj konferenciji u Europskom parlamentu "Kako stvarno nahraniti svijet".

"Vrijeme je za poljoprivredni model bez upotrebe pesticida. Znamo da postoje izvedive alternative toksičnim herbicidima poput glifosata koje su održive i sigurnije za zdravlje ljudi i životinja", rekao je Škrlec.

Uskoro započinju pregovori o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), stoga je pravo vrijeme, smatra, da kreatori europskih politika uspostave prave instrumente podrške koji će omogućiti poljoprivrednicima brzu tranziciju prema održivoj poljoprivredi.

"Model bez pesticida također će potpomognuti lokalno gospodarstvo, angažiranje lokalnih poduzeća, povećanje vrijednosti lokalnog znanja i poticanje poljoprivrednika da razviju više vještina za oživljavanje ruralnih područja", poručio je Škrlec.

Sljedeći koraci

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu (23.-26. listopada 2017.) zastupnici će glasovati o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u EU Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

Zdravstveni stručnjaci iz država članica EU-a sastat će se 25. listopada u Bruxellesu na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu kako bi glasovali o prijedlogu Europske komisije za produljenjem dozvole za glifosat u EU, međutim, kao i do sada ne očekuje se da će se uspjeti sakupiti kvalificirana većina (16 država članica koje obuhvaćaju 65% građana EU-a)

Neuspjeh u postizanju dogovora ostavlja konačnu odluku Komisiji jer dozvola za korištenjem glifosata u EU istječe 31. prosinca, ali nastavak bez podrške država članica bio bi vrlo sporan (predsjednik Juncker već je rekao kako dozvolu neće odobriti bez toga)

Dodatni otpor produženju dozvole za glifosat pruža i Europska građanska inicijativa (ECI) koju je Europska komisija 06. listopada 2017. proglasila uspješnom. Inicijativa koja je pokrenuta početkom ove godine prikupila je potrebnih milijun potpisa građana Europske unije i poziva Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida.

Foto: Veremeev/bigstockphoto.com


Tagovi

Glifosat Davor Škrlec Poljoprivreda Dozvola Pesticidi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]