Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najljepši školski vrtovi
  • 28.05.2017. 19:00

Traži se najljepši školski vrt!

Stručno povjerenstvo krenulo je u obilazak stotinjak vrtova dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te đačkih domova i centara za odgoj i obrazovanje, a proglašenje najljepših bit će u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji.

  • 966
  • 50
  • 0

Stotinjak vrtića, osnovnih i srednjih škola, đačkih domova te centara za odgoj i obrazovanje iz gotovo svih hrvatskih županija, prijavilo se na ovogodišnji natječaj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Najljepši školski vrtovi.

Najviše je prijava stiglo iz Grada Zagreba, Varaždinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije. Stručno povjerenstvo ovih je dana krenulo u njihov obilazak, posebno onih koji su se prijavili prvi put, najavljuju organizatori.

Školski vrtovi

"Iznimno smo zadovoljni odzivom, a posebno nas raduje što su nam se javili i centri za odgoj i obrazovanje, koji su u vrtlarenju i uređenju svojega okoliša prepoznali sve prednosti ovoga projekta. Slijedi nam aktivno ljeto i jesen, moramo obići mnogo vrtova. Naše će povjerenstvo imati pune ruke posla jer ova zelena priča ima sve više slušatelja, a uskoro i gledatelja jer krećemo i s kamerom na teren", istaknula je voditeljica projekta Najljepši školski vrtovi Đurđica Čočić te poziva sve donatore da podupru taj jedinstveni ekološko-obrazovni projekt i omoguće djeci da uživaju u procesu učenja u prirodi i s prirodom.

Stručni skupovi

Usporedno s obilascima vrtova ove će se godine održavati i brojni korisni stručni skupovi u okviru kojih će stručni suradnici projekta - biolozi, agronomi, krajobrazni arhitekti, inženjeri šumarstva, pedagozi i psiholozi - održavati prezentacije o pojedinim temama te davati savjete koji se mogu primijeniti u projektu održavanja i uređenja vrtova.

U projekt je od samoga početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te brojni donatori zahvaljujući kojima je školama moguće donirati sadnice, biljke, cvijeće, povrće, oruđe za rad u vrtu, a od novčanih donacija pobjedničke škole, vrtići i đački domovi mogu obnoviti i proširiti svoje zelene površine, popraviti ograde na vrtovima, opločnike te ljepše urediti prostor vrta, voćnjaka i povrtnjaka.

Stručno povjerenstvo prijavljene će vrtove pratiti sve do rujna, a nagrade najuspješnijima - a to su Zlatna povelja, Zelena povelja i Plava povelja, odnosno priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste - bit će dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji.

Povjerenstvo kreće u obilazak

Dodijelit će se i nagrada za kontinuitet, koja je također na razini pobjedničkoga naslova, a za nju se tri godine nakon pobjede mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjednički naslov, a i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.

Stručno povjerenstvo

U stručnome su povjerenstvu Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za poljoprivredu, hranu i selo pri Ministarstvu poljoprivrede, krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić te Lidija Komes, koja je pokrenula i dugi niz godina vodila HRT-ov ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi u okviru emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT - HR 1) Slušaj kako zemlja diše.


Fotoprilog


Tagovi

Najljepši školski vrtovi HRT Natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!