Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 04.08.2017. 18:00

Trebinje bez vode, Semberija bez hrane za stoku

Na području Trebinja stanovnici kupuju cisterne vode, a u Semberiji zbog suše poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode.

Foto: Pixabay/maxs
  • 607
  • 51
  • 0

Dugotrajne, vrlo visoke temperature, bez padavina uzimaju danak diljem Bosne i Hercegovine.

Na samom jugu, na području Trebinja, zbog nezapamćene suše, stanovništvo seoskih područja i visokih gradskih zona svakodnevno kupuje cisterne vode, koje im već od juna dostavlja trebinjska Vatrogasna jedinica.

Najteža situacija je u sjevernom dijelu grada, naseljima koja nisu priključena na vodovodnu mrežu - Hrupjelima, Podgljivlju, Trebinjskim Brdima, Popovom Polju, Zubačkom Platou, na Ljubomiru, Jasenu, Mosku. Zbog ovakve situacije posebno je teško domaćinstvima koja se bave stočarstvom, piše slobodnabosna.

Cisterne isporučuju i noću

Za nepuna dva mjeseca isporučeno je 297 cisterni, što je rekordan broj u proteklim godinama, a Vatrogasna jedinica ih isporučuje i noću.

Trebinjski vatrogasci imaju pet cisterni kojima dostavljaju vodu kapaciteta od pet do 11 metara kubnih, a dostava prve cisterne je besplatna. Za drugu i treću cisternu plaća se 25 odsto od cijene, naredne dvije 50 odsto, a zatim puna cijena. Za sada su isporučivali, uglavnom, dvije do tri cisterne po jednom domaćinstvu.

Cijena cisterne na teritoriji grada je od 45 do 70 KM, zavisno od kubika, dok se u udaljenija mjesta naplaćuje i dvije marke po kilometru. Cisterna od sedam metara kubnih prosječnom seoskom domaćinstvu traje desetak dana.

Proglasiti stanje elementarne nepogode u Semberiji

Na drugoj strani BiH, u Semberiji, poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode.

Čelnici Grada Bijeljina održali su sastanak sa predstavnicima semberskih poljoprivrednih udrženja s ciljem sagledavanja mogućnosti za pomoć poljoprivrednicima, zbog problema prouzrokovanih sušom u dužem vremenskom periodu.

Na sastanku je donesen zaključak da se uputi zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS da se na području Semberije proglasi stanje elementarne nepogode, kao i da se formira Stručna komisija za procjenu štete.

Sve manje hrane za stoku

Takođe, ocijenjeno je da je potrebno da se uputi i dopis Savjetu ministara BiH sa zahtjevom da se ubrza otkup tovne junadi, jer je sve manje hrane za stoku.

"Velika šteta bi bila da se zbog nedostatka hrane uništi stočni fond, pa će biti upućen i apel Ministarstvu da pomogne u obezbjeđivanju hrane za stoku ugroženih semberskih stočara", saopšteno je nakon sastanka.

Potrebne su strateške mjere

Neophodno je i nastaviti strateške mjere koje će u narednom vremenskom periodu sprečavati probleme izazvane klimatskim promjenama, odnosno nastaviti proces unapređenja navodnjavanja u Semberiji, kao i zaštititi ovaj kraj od poplava koje su, takođe, velika prijetnja za poljoprivrednu proizvodnju svake godine.

"Gradska uprava se trudi da pomogne poljoprivrednicima na svaki mogući način. Аgrarni fond je obezbijedio sredstva za podsticaje koji su bili planirani, među kojima je i podsticaj od dva feninga po kilogramu za pšenicu. U toku je proces eksproprijacije zemljišta da bi se krenulo u proces izgradnje Drinskog nasipa za zaštitu od poplava. Аko Stručna komisija za procjenu štete procjeni da je to potrebno, spremni smo preusmjeriti 50 odsto sredstava od podsticaja, što je ostalo za ovu godinu, za pomoć najugroženijim poljoprivrednicima", naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Foto: Pixabay/maxs94


Tagovi

Suša Semberija Trebinje Elementarna nepogoda Nestašica vode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete