Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 17.10.2022. 15:00

Tri države blokirale odobrenje za korištenje glifosata u EU

Dok je većina država članica podržala prijedlog da se produži odobrenje za korištenje glifosata na godinu dana, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Njemačka i Slovenija bile suzdržane

Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk
  • 623
  • 118
  • 0

Blokirano je privremeno produženje odobrenja za korištenje glifosata u Europskoj uniji. Naime, trenutno odobrenje ističe polovicom prosinca, a to bi kontroverzno sredstvo ponovno trebalo biti procijenjeno u srpnju 2023., kako je već početkom ove godine najavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). 

Da bi se premostio taj jaz, Europska komisija je predložila privremeno produženje od jedne godine, u skladu s pravnim okvirom. Taj su prijedlog iznijeli prošloga petka pred države članice na Stalnom odboru Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCoPAFF).

Međutim, glasnogovornik EK potvrdio je za Euractiv da glasanje nije prošlo jer nije postignuta potrebna većina. 

Prema navodima, dok je većina država članica podržala ovaj prijedlog, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Njemačka i Slovenija odlučile biti suzdržane. Sve je ovo na kraju bilo dovoljno za blokiranje postupka.

Idući korak je da će izvršna vlast EU-a podnijeti žalbu i, u slučaju da ne bude većine ni u žalbenom odboru, stvar proslijediti Kolegiju povjerenika EK koji bi mogao sam odobriti pravila.

Međutim, glasnogovornik nije mogao dati informacije o vremenskom okviru u kojem bi sve trebalo biti riješeno. Na pitanje hoće li biti odobreno prije isteka roka u prosincu, rekao je da će Komisija "učiniti sve što može" da požuri postupak.


Tagovi

Glifosat Odobrenje za glifosat Produženje Blokada Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]