Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjsko meso
  • 23.10.2019. 18:00

Trkaći konji završili u klaonici - mučeni dok su čekali klanje

Velika istraga u Australiji pokazala je kako oko 500 trkaćih konja mjesečno bude zaklano iako pravila nalažu kako im nakon povlačenja iz utrka treba naći novi dom. Prije klanja konji su nesmiljeno mučeni.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 2.522
  • 675
  • 0

Državne vlasti Queenslanda (Australija) istražuju šokantno klanje oko 500 trkaćih konja mjesečno u klaonici u kojoj se ove plemenite životinje muče prije nego što ih pretvore u meso za ljude i životinje.

Vlasti su otvorile istragu protiv Meramista, jednog od samo dva pogona u Australiji s licencom za proizvodnju i izvoz konjskog mesa za prehranu ljudi, objavila je u utorak premijerka Queenslanda, Annastacia Palaszczuk, ponovivši da je bila zgrožena onime što je vidjela, navodi RT

Konjima povučenim iz utrka treba naći novi dom

"Dobrobit životinja odgovornost je svakoga i moja vlada neće dozvoliti okrutnost prema životinjama", rekla je Palaszczuk novinarima, ističući kako Queensland ima najstrože zakone protiv surovosti prema životinjama u čitavoj Australiji. 

Klanje trkaćih konja u Australiji nije protuzakonito, ali je u suprotnosti s pravilima organizacije Racing NSW-a prema kojima se konjima povučenim iz utrka treba naći novi dom, navodi abc.net. koji je i proveo ovu istragu. 

Istraga je pokazala i da su pojedini konji nezakonito prevoženi preko državnih granica kako bi bili zaklani, a ne udomljeni. 

Konji su nesmiljeno mučeni prije ubijanja

Skrivene kamere i snimka od tisuću sati pokazale su kako radnici konje tuku i zlostavljaju, više puta im prinoseći pištolje uz glavu kako bi ih uspjeli ubiti. Drugi su udarani i trpe strujne udare dok su zatvoreni u boksu u kojem čekaju klanje.

Snimljeno je i kako jedan od radnika opetovano zabija vrata ograde u skupinu konja, a drugi konje udara crijevom

Raskrinkani: Okrutno mučili telad na farmi koja proizvodi mlijeko za veliku korporaciju

Paul McGreevy, veterinar i profesor za ponašanje životinja zgrožen je ovakvim postupcima za koje smatra da su odvratni. "Apsolutno je neprihvatljivo da na ovaj način možemo postupati sa sportskim konjima", izjavio je sa suzama u očima. 

Prije nego su zaklani, vlasnicima donosili ogromnu zaradu

Identiteti konja otkriveni su preko mikročipova, a žalosno je što je utvrđeno da su zaklani konji osvojili ukupno 5 milijuna dolara za svoje vlasnike, putem nagrada, prije nego što su poslani u klaonicu. Konjske utrke u Australiji su industrija vrijedna milijardu dolara, a svake godine u nju uđe 14.000 ždrjebadi. 

Iz tvrtke Meramist meso se otprema u Europu, Japan i Rusiju radi prehrane ljudi, ali i kao dio sirovine za hranu životinja. Ironično je kako neka je neka od vrsta hrane za životinje namijenjena za trkaće hrtove. Meso se također isporučuje uzgajivačnicama i trgovinama za kućne ljubimce.

Ostavili ga u blatu, a do tada zarađivao 300.000 dolara

Australske trkačke vlasti inzistiraju na tome da zaklano bude samo 0,4 do 1 posto od 8.500 konja koji svake godine budu povučeni iz utrka, ali oni koji reguliraju taj broj, priznali su kako nisu u stanju držati korak čak niti s pravilom da se svaki konj prati od rođenja do umirovljenja, a nakon toga ih niti ne traže. 

"To se mora promijeniti", rekao je Brendan Parnell, izvršni direktor Racing Queenslanda. "Nacionalni program sljedivosti konja je presudan, uključujući sustav za praćenje kretanja konja nakon što se povuku iz utrka", zaključio je. 


Tagovi

Mučenje konja Trkaći konji Konjsko meso Klaonica Istraga


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]