Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolac
  • 02.09.2020. 11:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

Tržnica Dolac proslavila 90. godina postojanja i tradicije

Osim što je omiljeno mjesto za kupnju namirnica brojnih Zagrepčana, zbog svog šarenila, ali i dobre ponude vole ga i turisti, a tjedno ga je prije potresa i pandemije koronavirusa, znalo posjetiti i do 200 tisuća ljudi.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
  • 156
  • 209
  • 0

Jedna od najpoznatijih hrvatskih tržnica, zagrebački Dolac, 1. rujna obilježio je 90. godina postojanja. Osim što je omiljeno mjesto za kupnju namirnica brojnih Zagrepčana, zbog svog šarenila, ali i dobre ponude vole ga i turisti, a tjedno ga je prije potresa i poteškoća uzrokovanih koronavirusom, znalo posjetiti i do 200 tisuća ljudi. Također predstavlja srce grada, ali i tradiciju koja se nikada neće promijeniti.

Prema podacima zagrebačkih tržnica, prije no što je otvoren, trgovalo se na Trgu bana Jelačića. No, kako je rasla potreba da grad dobije svoj glavni trg, tražila se i lokacija gdje izmjestiti pa je 1928. gradsko Poglavarstvo donijelo odluku o izgradnji središnje tržnice na lokaciji Dolac 2. Radovi su završeni i 1. rujna 1930. godine je otvoren. 

Otvorene tržnice: najtraženija riba, prodavači morali po dodatne količine povrća

Na tržnici se, uključujući unutarnji dio, Opatovinu, Splavnicu, ribarnicu i Trg Petrice Kerempuha nalazi oko 500 prodajnih mjesta na kojima svakodnevno svoju domaću hranu i druge proizvode nude proizvođači iz svih krajeva Hrvatske.

Simbol tržnice - kumica Barica

Godine 2006. postavljen je kip tradicionalne prodavačice kumice Barice, kojoj su građani dali ime, a djelo je kipara Stjepana Gračana. Dnevnik.hr pronašao je i kumicu po kojoj je kip izrađen, a koja svoj štand na Dolcu ima već 60 godina. Nekad je, prisjeća se, bilo puno teže nego danas.

"Ja sam vam po 100 kila nosila na rukama i leđima. Onda sam na tramvaj išla do trga i onda dva, tri puta tu na Dolac na leđima. Cijela Hrvatska me traži, Dubrovnik, Varaždin, Split svi dolaze pitati gdje je ta kumica da ju vide. Samo ona ima malo duži nos, a ja kraći“, ispričala im je Đurđica Janušić, kumica Barica u stvarnosti.


Tagovi

Tržnica Dolac 90. godina Kumica Barica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.