Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme u Srbiji
  • 22.06.2022. 12:45

Tuča u šumadijskim selima ostavila pustoš: "Pobran" kukuruz, plastenici pokidani

Posljedice tuče i oluje zbrjat će se idućih dana. Mještani Šumadijskog okruga u Srbiji očajno naglašavaju da je za mnoge kulture vegetacija završena

Foto: Toppress
  • 892
  • 212
  • 0

Veliko nevrijeme ostavljajući pustoš iza sebe zadesilo je šumadijska sela Općine Topola i Rača u Srbiji, jučer (21. lipnja) u popodnevnim satima. Prema prvim informacijama, najveću štetu pretrpjelo je selo Saranovo, račanske općine, gdje je na pojedinim lokalitetima šteta stopostotna, piše Toppress.

"Za svega nekoliko minuta vjetar i tuča su uništili sve. Ljetina je uglavnom obrana, usjevi uništeni, ne znam je li u pojedinim njivama nešto ostalo od biljaka, to je nevjerojatno. U dvorištu crijep na sve strane, porazbijana stakla na kući, plastenici pokidani, vjetar ih odnio, ne znam više što da vam kažem, jer ovako nešto ni na filmu nisam gledao, prosto nevjerojatno", kazao je za lokalni medij Saša Pantić.

Kako dalje svjedoče Saranovci, kukuruz je presjeklo na pola - savio se do zemlje, plastenici pokidani, povrćarske biljke su stradale 100 posto.

Kukuruz poslije tuče

"Pšenicu treba žeti za koji dan - što sada da žanjemo? Ovo nismo doživjeli da za par minuta sve nestane", pričaju.

Proglašena izvanredna situacija

Tijekom večeri nadležni su proglasili izvanrednu situaciju u topolskim selima Šume, Natalinci, Junkovac i Pavlovac zbog velikih šteta kakve se ne pamte u ovom dijelu općine. Kolika je zapravo šteta, znat će se nakon izlaska komisije koja će izvršiti procjenu.

"Pozivamo sve građane iz mjesnih zajednica da sačuvaju fiskalne račune od kupovine građevinskog materijala i općina će dijelom refundirati svaki račun ovisno od štete na domaćinstvima. Kako je šteta velika, općinske komisije će biti na terenu od sutra, ali da bi ubrzali pružanje pomoći pozvali smo mještane da sačuvaju snimke štete na svojim gospodarstvima i krenu u sanaciju.

Dimnjaci srušeni, skinut crijep s kuća

"Usjevi su potpuno uništeni, ali razmjere ćemo vidjeti danas tijekom dana. Sutra će općina usvojiti jasna pravila kako će ići procedura zahtjeva za refundaciju računa za građevinski materijal", napisao je na svom Facebook profilu član općinskog vijeća Topole za infrastrukturu Dragan Jovanović.

Opustošena sela moravičkog okruga

Tuča veličine kokošjeg jajeta pogodio je i područje Dragačeva općine Lučani u Moravičkom okrugu. Na najvećem udaru našle su se mjesne zajednice Dragačica, Bjelica, Vučkovica i Kotraža. Nevrijeme je potrajalo oko 15 minuta, a za to vrijeme pričinjena je velika šteta na poljoprivrednim usjevima, putevima. Oluja je nosila i crijepove s kuća, prenosi RINA

Nevrijeme lomilo i drveća

Ne isključuje se ni mogućnost uvođenja izvanredne situacije na dijelu područja ove općine.

Posljedice tuče i oluje zbrajat će se idućih dana, a mještani očajno naglašavaju da je za mnoge kulture vegetacija završena.


Tagovi

Nevrijeme Šumadijska sela Dragan Jovanović Srbija Saša Pantić Šteta na usjevima Tuča


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer