Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 03.05.2020. 10:30
  • Istarska, Pazin, Buzet

Tuča veličine oraha poharala središnju Istru, štete u poljoprivredi i do 100%

Olujno nevrijeme s tučom poharalo je jučer veliki dio središnje Istre.

Foto: Petar Radovan/Istramet (ustupljena fotografija)
  • 508
  • 84
  • 0

Tuča veličine oraha poharala je jučer središnju Istru. Nevrijeme je, objavio je Istramet, zahvatilo neobično velik dio područja, no najgore je prošlo područje Trviža na Pazinštini i Vrha na Buzeštini.

"Obilna tuča lokalno je promjenjivim intenzitetom padala čak sat vremena, naročito na zapadnom dijelu Pazinštine i na gotovo cijeloj Buzeštini i Ćićariji. Štete u poljoprivredi bit će goleme, mjestimice i 100-postotne", piše Istramet. 

Koliko nevrijeme je zahvatilo ovo područje, možda najbolje govori i podatak da su zbog obilnih količina kiše u kratkom vremenskom roku na Pazinštini nabujali potoci. Prema njihovim meteorološkim postajama najviše je kiše palo u Pazinu, 32 mm. Zbog leda, dolazilo je i do zastoja u prometu. 

Tuča protutnjala i benkovačkim krajem, stradao vinograd Zvonimira Bačića

Podsjećamo, Istru je i prošle godine, doduše u veljači, pogodila slična nepogoda. Olujno nevrijeme s obilnim kišom poharalo je ponajviše Labinštinu i Pulu, a pod vodom je i raška dolina. Tada je, naime, na dijelovima Labinštine zabilježeno čak 105 mm kiše, što je uzrokovalo nagli porast vodostaja rijeke Raše do 614 cm! Pod ogromnom količinom vode, došlo je do prelijevanja i puknuća nasipa.

Užas u Istri: Oluja i obilna kiša probili nasip, njive pretvorene u ribnjak

"Ovako izgleda kad se njive pretvore u ribnjak. Tako je to kad poplava uništi višegodišnji trud. Raša je pod vodom", pokazao je tada video snimkom Sandi Chiavalon razmjere štete koje je iza sebe ostavilo grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom. 


Tagovi

Tuča Nevrijeme Središnja Istra Oborine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).