Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 12.06.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Brod Moravice

Tuča veličine šake pogodila Gorski kotar, obilni pljuskovi s tučom i u središnjoj Hrvatskoj

Štete od olujnog nevremena s tučom još se zbrajaju.

Foto: Nada Radošević/neverin.hr
  • 782
  • 68
  • 0

Tuča veličine šake pogodila je jučer Brod Moravice u Gorskom kotaru, a obilni pljuskovi sručili su se navečer i na središnju Hrvatsku. Kako piše neverin.hr, jako grmljavinsko nevrijeme razvilo se u kasnim poslijepodnevnim satima na sjeveru Gorskog kotara, nastavno na slovenske grmljavinske ćelije.

"Zabilježena je iznimno velika grmljavinska aktivnost na užem području, a zabilježena su i ekstremno velika zrna tuče za naše područje! U večernjim satima olujni sustav počeo je slabiti i odmicati prema središnjoj Hrvatskoj, zbog čega su se vremenske prilike u Gorskom kotaru smirile.

Nastavak večeri donio je razvoj novih olujnih ćelija i to osobito na području Zagorja gdje je mjestimice bilo tuče te obilnijih grmljavinskih pljuskova. Naša meteorološka postaja u Črešnjevu pored Varaždina izmjerila je čak 43 mm kiše!

Spomenimo da smo u prognozi očekivali lokalne grmljavinske pljuskove, s naglaskom na gorsku i središnju Hrvatsku", piše Alen Šterpin za Neverin. 

Kolike su štete, tek će se vidjeti. Danas nas, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj, a navečer i u središnjim predjelima postoji mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, ali i nevremena. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, na Jadranu ponegdje i jači. Najviša dnevna tempreratura uglavnom između 29 i 34 °C.

Podsjećamo, prema prognozi za ovaj tjedan dani će sve do nedjelje, a možda i ponedjeljka kako na kopnu, tako i uz more, ponovno biti suhi i vrući, a noći tople. Ovaj će tjedan sigurno biti najtopliji u povijesti mjerenja. Vrijedno je istaknuti kako ulazimo u prvi ovogodišnji toplinski val. Najtoplije će biti u subotu. Dnevna će temperatura zraka narasti uz Jadran do 33, a na kopnu i do 35℃. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 50%.


Izvori

Neverin.hr


Tagovi

Tuča Olujno nevrijeme Brod Moravice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]