Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 29.10.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Tvrtka Jerković d.o.o. ustupila FAZOS-u na korištenje novi Claas Arion 550

Nadam se da će ovaj traktor i svi budući koji budu dolazili zaista doprinijeti širenju znanja i upotpunjavanju njegova praktičnog i teoretskog dijela, rekao je Alojzije Jerković predajući ključeve Krunoslavu Zmaiću, dekanu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku 

Foto: Renata Prusina
  • 960
  • 268
  • 0

Claas Arion 550 opremljen 4-cilindarskim motorom zapremine 4,5 litara koji razvija snagu od 165 KS, varijabilnim mjenjačem s mogućnosti odabira automatike snage prema opterećenju ili uštedi goriva, LS pumpom protoka hidraulike od 150 litara u minuti te izlaznim vratilom s četiri brzine (540 i 1000, odnosno 540 i 1000 u ekomodu), vrijedan oko 120.000 eura, od sada će biti na raspolaganju studentima i znanstvenicima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS) za potrebe istraživačke, ali i nastavne djelatnosti.

"Traktor, ukratko rečeno, ima sve što može biti stavljeno, ciljano, kako bi se pokazala njegova maksimalna mogućnost. Odabirom različitih programa i primjena precizne poljoprivrede i dijela obrade podataka, od pravca po polju, uzimanja analize, do čitanja karata, zaista je najmoderniji“, rekao je Alojzije Jerković, direktor i vlasnik tvrtke Jerković d.o.o. iz Koške, prigodom svečane primopredaje traktora upriličene pred studentima i profesorima ovog fakulteta.

Novi će model opremljen najsuvremenijom tehnologijom tako zamijeniti dosadašnji Claas Arion 420 kao nastavak prošlogodišnje intenzivne suradnje između fakulteta i ove tvrtke, zastupnika i uvoznika renomiranog njemačkog proizvođača poljoprivredne mehanizacije za Hrvatsku.  

Precizna poljoprivreda na FAZOS-ovom pokušalištu

"Novi Claas traktor moći ćemo koristiti za sva znanstvena istraživanja Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije zajedno s Katedrom za geoinformacijske tehnologije i GIS. Osobito je važno da će i naši studenti dobiti određene mogućnosti da iz teoretske nastave mogu i na praktičan način dobiti sve potrebne kompetencije, znanja i vještine kako bi sutra na svojim obiteljskim gospodarstvima ili poslovnim subjektima bili apsolutno i u potpunosti spremni upravljati ovakvim visokosofisticiranim i modernim strojevima", izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a posebno ističući kako će se Claas Arion 550 koristiti na fakultetskom pokušalištu u Tenji. 

Ondje će se s aspekta precizne poljoprivrede pokušati detektirati kako se i na koji način ovako sofisticirana tehnologija može i treba primjenjivati te kako može utjecati na pojedine poljoprivredne proizvodnje po pitanju povećanja prinosa, ali i smanjenja samih troškova.

Sofisticirana tehnologija

"Sva dostignuća koja će naši znanstvenici objedinjavati i objavljivati kroz određene projekte i radove, naši će studenti i poljoprivrednici prenijeti na svoja gospodarstva. Uvođenje novih tehnologija posebno je zanimljivo u tjednu u kojem radimo na izradi studijskoga programa ICT u poljoprivredi, čija je vrijednost 1,8 milijuna kuna, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda", podsjetio je dekan Zmaić dodavši kako je tehnologija koju su dobili na korištenje ovim traktorom upravo na tragu razvoja spomenutog studijskoga programa te stvaranja novih znanja za studente.

"Omogućuje nam smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje i do 30 posto, što našim poljoprivrednim proizvođačima zasigurno omogućava potrebnu, toliko puta izgovorenu, veću proizvodnost, ali i konkurentnost te ostvarivanje većega dohotka“, rekao je dekan zahvaljujući se tvrtki Jerković što je prepoznala fakultet kao jednog od nositelja transfera znanja i tehnologija u gospodarstvo.  

Poveznica teorije i prakse

"Za ovu nas je suradnju motivirala svesrdna želja za usvajanjem novih praktičnih znanja, gdje vidimo da teorija plus praksa zaista čini uspjeh. Potaknuti dugogodišnjim pozitivnim iskustvom razvoja precizne poljoprivrede, profesori su pokazali želju za primjenom ovakvih tehnologija, navigacijskih i satelitskih uređaja, da bi se ubrzalo, a i pojeftinilo proizvodnju, na dobrobit korisnika", rekao je Alojzije Jerković koji smatra kako je ovakav put jedini kojim se može upotpuniti teoretski i praktični dio. Dodao je i da su u okviru razvoja tvrtke, prošle godine u novootvorenom poslovnom objektu dio prostora osposobili za edukativne svrhe, teorijsku i praktičnu obuku.

"Novim je centrom obiteljska tvrtka Jerković d.o.o. koja se razvija od davne 1958. godine, od moga djeda, mog oca, preko mene, pa, nadam se do mojih sinova, došla do nivoa razvoja kojem težimo, gdje već godinu dana možemo ponuditi europski ili svjetski nivo podrške za strojeve, a koji uključuje sve – od prodaje, savjetovanja, dogovora i termina održavanja, brze nabave rezervnih dijelova te obuke i primjene mehaničara i korisnika za preciznu poljoprivredu.

Okupljenim su studentima ICT programa predstavljene sve najvažnije odlike traktora

Glavni moto našeg razvoja je bio - kako drugi mogu, a mi ne? Možemo! Samo treba htjeti!“, zaključio je uz obećanje kako će i u godinama koje dolaze pratiti trendove i razvoj različitih novih tehnologija, posebno njihov vrh - preciznu poljoprivredu.

Pametna rješenja

Okupljenim su studentima ICT programa predstavljene sve najvažnije odlike traktora među kojima je u kontekstu precizne poljoprivrede – navigacija, ISOBUS tehnologija 'komunikacije' između stroja i priključnog uređaja te CLAAS telematika za prijenos podataka.

ICT studij spaja agronomiju i računalnu tehnologiju, a u Osijek dovodi studente iz cijele Europe

Posebnu je pozornost privukao i Crop senzor ISARIA koji očitava stanje kulture s obzirom na ishranjenost u prihranama. On varijabilno s raspodjeljivačem po jedinici površine dozira točno određenu količinu mineralnog gnojiva. Također, očitava stanje zaraženosti parcele korovima, prepoznaje ga, i adekvatno tomu, varijabilnom prskalicom dozira manje ili više herbicida po određenoj površini. Treba napomenuti kako su ciljana gnojidba i zaštita jedne od najvažnijih sastavnica precizne poljoprivrede.  

"Precizna poljoprivreda je u osnovi prikupljanje podataka, kartiranje prinosa, kontrola preciznosti rada strojeva, uzorkovanje tla i obrada podataka. Navigacija je samo početni korak prema ovoj vrsti poljoprivrede. Naši su ljudi u početku bili nepovjerljivi prema ovim tehnologijama, gledajući samo koliko to košta, a ne kako će im se brzo investicija isplatiti“, pojasnio je  Mario Samardžija iz tvrtke Jerković d.o.o. prilikom predstavljanja, dodajući kako je u praksi najviše korištena ISOBUS funkcija za kontrolu sekcija (radnih tijela priključka) kojom se izbjegava preklapanje redova kod prskanja, sjetve ili aplikacije gnojiva te se posljedično ostvaruje značajna financijska ušteda.

Nekolicina najodvažnijih je na platou pred FAZOS-om pokusno odvozila nekoliko krugova

Istaknuo je i Claas-ov komunikacijski modul telematike pomoću kojeg korisnik preko aplikacije na mobitelu ili softvera može pratiti gdje je traktor, kolika je potrošnja goriva i sl., ovisno o odabranom paketu (osnovnom, naprednom i profesionalnom).

Sofisticirana tehnologija

Nekolicina je najodvažnijih studenata na platou pred FAZOS-om pokusno odvozila nekoliko krugova i tako osjetila automatiku mjenjača sa strategijom upravljanja motorom odabirom najpovoljnijeg momenta snage adekvatno najmanjoj potrošnji, u automatskom modu ekonomskog načina upravljanja. Za rad traktora s maksimalnom snagom potrebno je odabrati mod u kojem stroj, mjenjač i motor proizvode najveći zakretni moment i snagu. Kad je riječ o hidraulici, opremljen je tzv. velikom utičnicom za protok i upravljanje hidraulikom priključnim strojevima, LS load sensing sistemom, pripremljenim za proporcionalno podešavanje protoka ulja, što praktično znači da svaki potrošač ulja diktira traktoru razvoj pritiska i količine koji on automatski regulira. 

Amortizirana kabina u četiri točke, kao i zračno sjedalo sa specijalnim ublažavanjem i ogibljenjem te prednja vuča odnosno prednji pogon, amortiziranje prednjeg hidraulika s utegom ili zadnjeg s opterećenjem stroja, obzirom na transportnu brzinu.... neke su od karakteristika ovog modela kojima se pruža ne samo stabilnost i sigurnost rada na polju ili cesti već i maksimalna radna udobnost, rečeno je na ovoj prezentaciji.

"Nadam se da će ovaj traktor i svi budući koji budu dolazili zaista doprinijeti širenju znanja i upotpunjavanju njegova praktičnog i teoretskog dijela“, rekao je na kraju Alojzije Jerković predajući ključeve dekanu Zmaiću. 


Fotoprilog


Tagovi

Precizna poljoprivreda Claas traktor FAZOS Alojzije Jerković Krunoslav Zmaić


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]