Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PEST PRO
  • 07.03.2023. 10:30
  • Varaždinska, Sigetec Ludbreški

Tvrtka PEST PRO otvorila novi ured za ispitivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja

Analiza je baza svake poljoprivredne proizvodnje, ističu iz tvrtke koja godinama surađuje s poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske, a sada je otvorila i novi moderno opremljeni tehnički ured u Sigecu Ludbreškom.

Foto: PEST PRO/I. Čolaković
  • 532
  • 58
  • 0

Zagrebačka tvrtka PEST PRO, specijalizirana za registraciju sredstava za zaštitu bilja i istraživanje poljskih pokusa, otvorila je moderno opremljeni tehnički ured u Sigecu Ludbreškom.

Kako nam je rekao agronom Ivan Havaić, voditelj poslovanja u ovoj tvrtki, PEST PRO osigurava opremu, parcele, vinograde i voćnjake za potrebe provođenja pokusa i to kroz ugovore s lokalnim poljoprivrednicima diljem cijele Hrvatske.

"Pokuse provodimo u skladu s dobrom eksperimentalnom praksom prema GEP i EPPO standardima, a izvješća izrađujemo u ARM-u ili sličnim programima", kaže. 

Napominje, garancija kvalitete usluge i stručnosti jest suradnja s najvažnijim institucijama za istraživanje poljoprivrede u Hrvatskoj, kakve su Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Poljoprivredni institut u Poreču, Poljoprivredni institut u Osijeku i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.

Moderno opremljeni tehnički ured u Sigecu Ludbreškom (Foto: I. Čolaković)

Tvrtka, otkriva, nudi istraživanja različitih kategorija sredstava za zaštitu bilja, primjerice, fungicida, herbicida, insekticida i akaricida, regulatora rasta biljaka, nematocida, limacida, biopesticida, gnojiva i biostimulatora te ostalih sredstava kakva su ljepila, okvašivači i pomoćna sredstva, pri čemu se ispituje njihova efikasnost, procjenjuju se fitotoksičnost i štetni učinci u odnosu na korisne. Dakle, učinak na promatrani usjev.

"Otvaranjem ovog tehničkog ureda dobili smo mogućnost kvalitetnijeg poslovanja u ovom dijelu Hrvatske, jer ovdje uskoro planiramo raditi i raznovrsne fito analize te našu uslugu proširiti i na poljoprivrednike", ističe navodeći da su uz tehnički ured ondje otvorili i skladišni prostor koji zadovoljava sve standarde vezane uz čuvanje aktivnih kemijskih tvari i opreme koju koriste.  

U poljoprivredi sve počinje od analize

Ova kompanija, koja je u Zagrebu osnovana 2015. godine, dio je međunarodne grupacije Field Test, koja se bavi i istraživanjima u humanoj medicini, a koja će, uz moderni laboratorij u Beogradu, uskoro otvoriti i laboratorij u mađarskom Szegedu, a moderni laboratorij planiraju u skoroj budućnosti otvoriti i u Hrvatskoj.

"U poljoprivredi zapravo sve kreće od analize tla, sjemena ili biljaka. Ona je baza svake poljoprivredne proizvodnje, jer je stručna i kvalitetna analiza uvjet za daljnju primjenu agrotehničkih mjera koja podrazumijeva bolju ishranu bilja te njihovu učinkovitu zaštitu", naglašava Havaić dodajući da ju naši poljoprivrednici još uvijek doživljavaju kao nepotrebni trošak.

Međutim, sve što unaprjeđuje poljoprivrednu proizvodnju nije trošak, već ulaganje jer analiza značajno doprinosi kvaliteti, ali i rastu prinosa kulture koja se uzgaja.

"Naša tvrtka odlično surađuje s poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske koji nam iznajmljuju svoje parcele za pokuse, a koje su nakon potpisivanja ugovora pod našim stalnim nadzorom, što jamči punu zaštitu usjeva ili nasada", rekao nam je voditelj. 

Izvrsna suradnja s poljoprivrednicima

Već godinama dijelove svojih voćnjaka tvrtki PEST PRO iznajmljuju i članovi Udruge voćara, vinogradara i povrćara iz Svetog Martina na Muri u Međimurskoj županiji. Među njima je i poznati međimurski voćar Mladen Dobranić koji napominje da s ovim poduzećem ima jako dobru suradnju, još otkako su u dijelu njegova voćnjaka jabuka radili pokus za suzbijanje jabučnog savijača.

"S njima radimo i edukacije za naše članove, tako da je naša suradnja na vrhunskoj razini", istaknuo je.

U poljoprivredi sve kreće od analize tla, sjemena ili biljaka

Tvrtka godinama surađuje i s ratarima u okolici Ludbrega, pa je niz pokusa obavila na poljima Mladena Kirića. "Analize su u poljoprivredi jako važne. Svaki hibrid ima određeni potencijal, na dobrom tlu dobri će dati dobre rezultate, a na lošem tlu neće uspijevati ni najbolji hibrid. Nije svejedno što ćemo uzgajati i na kojem tlu. Zato treba slušati struku", poručio je ovaj ratar koji obrađuje gotovo 200 hektara poljoprivrednih površina u Sigecu.

Suradnjom s ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima izuzetno je zadovoljan i Hrvoje Žagi, direktor ove uspješne tvrtke koja se otvaranjem tehničkog ureda u Sigecu Ludbreškom još bolje pozicionirala u ovom dijelu Hrvatske.


Fotoprilog


Tagovi

PEST PRO Otvoren ured Sredstva za zaštitu bilja Ivan Havaić Hrvoje Žagi Mladen Dobranić Mladen Kirić


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.