Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnavljanje sela
  • 14.06.2019. 11:00

U 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika

Od 4.700 naselja u Srbiji, nestaje 1.200, a u 1.000 sela, ima manje od 100 stanovnika. U više od 200 sela nema mladih od 20 godina, rečeno je na konstitutivnoj sednici, održanoj povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Foto: Biljana Nenković
  • 394
  • 15
  • 1

Na konstitutivnoj sednici, održanoj povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, rečeno je da od 4.700 naselja u Srbiji, nestaje 1.200, a u 1.000 sela, ima manje od 100 stanovnika. U više od 200 sela nema mladih od 20 godina.

Sednici je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

U selima ima i 260.000 neoženjenih muškaraca, između 40 i 50 godina i oko 100.000 neudatih žena iste starosti, koji još uvek nisu zasnovali svoje porodice, navodi portal 021.rs

Svim narodima sa ovih prostora preti bela kuga

Glumac Nenad Jezdić, koji se takođe bavi poljoprivredom, prisustvovao je ovoj sednici. On je ukazao na izuzetan značaj oporavka srpskog sela. Istakao je kako je bilo raznih pokušaja osvajača, kroz vekove, kako bi se uništio srpski narod kao i svi tragovi njegovog postojanja, na ovim prostorima. Ipak, sve je to iza nas. Sadašnjosti i budućnosti preti druga vrsta opasnosti. Svi narodi koji žive na ovim prostorima, ugroženi su belom kugom

"Epidemija se širi ruralnim prodručjima i zlokobno preti da zatre srpsko selo, koje je održalo Srbiju, nahranilo nas i othranilo. Sa nestajanjem sela, nestala bi i Srbija", rekao je Jezdić. "Probudimo se, stavimo prst na čelo, svi koji želimo dobro Srbiji. Upotrebimo sva znanja i mogućnosti da spasimo srpsko selo", dodaje on.

Nacionalni tim trebalo bi da obezbedi sve potrebne uslove

Nacionalnim timom za preporod sela predsedavaju ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo, SANU, Dragan Škorić. Tim takođe okuplja stručnjake iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture i sporta.

Uloga ovog tima je stavaranje preduslova za ekonomsko funkcionisanje porodičnih gazdinstava, kreiranje kvalitetnog i stabilnog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infastrukture i stvaranje socio - kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Udruživanjem do razvoja sela

Prema rečima Krkobabića, selo nije samo poljoprivreda. Na selu žive ljudi koji bi trebalo da imaju iste uslove kao i oni koji žive u gradovima.

"I ljudima na selu treba odgovarajuća zdravstvena zaštita, da imaju škole, kulturne ustanove, uslove da se bave sportom", izjavio je Krakobabić.

Za opstanak sela važne su mlade žene

Istaknuto je da je za opstanak sela, najvažnije da mlade žene žele da žive u selima, da imaju potomstvo koje će nastaviti da živi na svojim gazdinstvima.

Akademik Dragan Škorić upozorio je da u srpskim selima ima 50.000 praznih kuća, 400 sela nema asfaltirane puteve, kao i da postoji 300 neiskorišćenih geotermalnih izvora.


Izvori

021


Tagovi

Nacionalni tim za preporod sela Bela kuga Srpsko selo Nenad Jezdić Aleksandar Vučić Dragan Škorić Poljoprivredno gazdinstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.