Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 06.01.2021. 19:00

U 94. godini preminuo Helmut Claas, dugogodišnji prvi čovjek poznatog proizvođača

Iznad svega, Helmut Claas bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu, bio je strastven lovac, a upravo pod njegovim vodstvom nastao je Lexion, kojeg danas brojni smatraju najmoćnijim kombajnom na svijetu

Foto: Claas Gruppe
  • 6.396
  • 337
  • 1

Helmut Claas, dugogodišnji menadžer, predsjednik nadzornog i dioničkog odbora CLAAS Grupe, preminuo je jučer, 5. siječnja u 94. godini života.

Kako je priopćeno iz ove tvrtke koja ima više od 11.000 zaposlenika širom svijeta, poznati poduzetnik rođen je u Harsewinkelu 1926. Njegovi roditelji August i Paula Claas zajedno su tada upravljali malom tvrtkom za poljoprivredne strojeve s oko 100 zaposlenih. Nakon završene srednje škole školovao se za strojara, a po završetku poljoprivrednog fakulteta u Parizu, osnovao je tvrtku u Francuskoj, današnju Claas France SAS.

Godine 1958. vratio se obiteljskoj tvrtki u Harsewinkel te posvetio prvenstveno svojoj specijalnosti, tehnologiji.

Još 1962. imenovan je generalnim direktorom. Uvijek je posvećivao posebnu pozornost razvoju budućih proizvoda i njihovoj ekonomičnoj serijskoj proizvodnji. U njegovo doba, nakon uspješnog kombajna "Dominator", stvoren je Lexion koji se danas smatra najmoćnijim kombajnom na svijetu. Kombajn za stočnu hranu Jaguar i veliki traktor Xerion također su nastali pod njegovim vodstvom.

Helmut Claas

2003. godine ova je tvrtka preuzela cjelokupno traktorsko poslovanje od Renaulta u Francuskoj. Četiri međunarodno poznata sveučilišta u Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Njemačkoj dodijelila su mu naslov Doctor honoris causa (dr. Hc)., a 2000. godine dobio je počasnu titulu "doktora poljoprivrednih znanosti" od Sveučilišta Stuttgart-Hohenheim. 

U lipnju 2009. godine moskovsko Sveučilište Goryachkin dodijelilo mu je zvanje profesora. Također 2009. godine, Francuska ga je proglasila vitezom Legije časti, a u studenom 2013. primljen je u Kuću slavnih američkih proizvođača opreme (AEM). Godine 2017. godini, Njemački intsitut za izum, dodijelio mu je Diesel medalju.

No, iznad svega, Helmut Claas bio je i poljoprivrednik. Vodio je farmu u Istočnoj Angliji u Velikoj Britaniji i tamo često boravio sa suprugom Erikom. Također je bio strastveni lovac.

Dugo je, zaključuju iz ove tvrtke, pripremao kontinuirani daljnji razvoj obiteljske tvrtke, jer je sljedeća generacija već preuzela odgovornost u grupi CLAAS. Njegova kći Cathrina Claas-Mühlhäuser, kao predsjednica odbora dioničara, danas upravlja operacijama grupacije.


Tagovi

Helmut Claas In memoriam Europski poduzetnik Osnivač tvrtke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]