Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javne česme
  • 26.06.2019. 11:00

U Beču postavili 1.000 javnu česmu sa pitkom vodom!

Sve česme ravnomerno su raspoređene širom grada, mogu se pronaći i u parkovima, na stanicama javnog prevoza i tržnim centrima.

Foto: Eurocomm (Novotny-MA)
  • 56
  • 2
  • 0

Jun je i Bečane iznenadio svojim ekstremno visokim temperaturama. Austrijska metropola već dugi niz godina bori se protiv klimatskih promena i nastoji ublažiti njihove posledice na život građana. U te svrhe ovih dana postavljena je hiljadita javna česma sa besplatnom pitkom vodom za građane i posetioce.

Sve česme ravnomerno su raspoređene širom grada, mogu se pronaći i u parkovima, na stanicama javnog prevoza i tržnim centrima. Deo česmi datira još iz doba Habsburške monarhije, a ostatak je nov, moderan i mobilan što omogućava njihov razmeštaj na druge gradske lokacije, u zavisnosti od potrebe. Posebnost novih česmi leži i u činjenici da neke pritiskom na dugme raspršuju vodenu izmaglicu koja isparava i upija toplotu iz okoline čime se snižava temperatura vazduha. Fontane i vodena igrališta za decu koja se nalaze u više gradskih kvartova takođe doprinose snižavanju temperature vazduha i osiguravaju prijatnu mikroklimu, saopšteno je iz kancelarije Eurokoma.

Pored javnih česmi, koje služe za osveženje, grad Beč sprovodi i niz drugih mera kako bi se letnje vrućine lakše podnele. Ozelenjavanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina samo su neke od njih. Za sprovođenje tih mera, gradskim kvartovima ove godine na raspolaganju je 2,3 miliona evra.


Tagovi

Javne česme Beč Vrućina


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!