Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija Farmer
  • 03.04.2019. 13:30

U BiH akcija zapljene traktora!

Strojevi su nezakoniti prodani i dio su donacije iz Kine, iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom poplavama.

Foto: Federalna uprava policije
  • 3.953
  • 210
  • 1

Samo u dva dana, 1. i 2. travnja oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih strojeva širom Federacije BiH, a u sklopu operativne akcije "Farmer" koju provodi Federalna uprava policije. Osim zaplijenjenih strojeva, uhićen je i bivši član Vlade FBiH D.R.

Ovi su strojevbi nezakonito prodani i dio su donacije iz Kine, iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom poplavama. 

Još krajem ožujka su u sklopu ove operacije obavljeni pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno, te je uhićeno osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju FUP-a. 

Navedeni se sumnjiče da su od 2014. do polovice 2015. godine, kao članovi Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, obavili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od strane NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko četiri milijuna kuna, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, stoji na stranicama FUP-a. 

Kratko rečeno, ova je skupina pronalazila kupce opreme, ali i fiktivne primatelje donacija. Njima su samo na papirima predali opremu, a onda ju prodavali trećim osobama. 

Treba podsjetiti da je Federaciji BiH ukupno dodijeljeno 96 traktora s pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 Iaktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Bivši član Vlade FBiH, D. R. se sumnjiči da je počinio kaznena djela "Udruživanje radi činjenja krivičnog djela" iz člana 340., a u vezi s kaznenim djelima "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 383. i "Prijevara" iz člana 294. KZFBiH.

U FUP-u kažu kako se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.


Tagovi

Akcija Farmer Zaplijena traktora Kineska donacija Nezakonito prodano


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]