Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Libanon
  • 07.08.2020. 18:00

U eksploziji stradao glavni silos, a Libanonu ostalo zaliha pšenice za mjesec dana?

Zemlja koja je i dosad bila u teškoj ekonomskoj situaciji, mogla bi se suočiti i s velikim problemom lanca opskrbe hranom.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 509
  • 115
  • 0

Nakon što je u eksploziji uništen glavni silos u luci Bejrut, u kojemu je bilo uskladišteno 15.000 tona žitarica, zemlji je ostalo zaliha pšenice za manje od mjesec dana. Međutim, imaju dovoljno brašna da izbjegnu najgore, tvrdi njihov ministar gospodarstva Raoul Nehme.

"Nema krize u vezi kruha ili brašna", napomenuo je. "Imamo dovoljno brodica na putu da dugoročno pokrijemo potrebe građana Libanona za tim namirnicama", dodao je u izjavi reutersu otkrivši da su im potrebne rezerve za najmanje tri mjeseca kako bi se stvorili uvjeti sigurnosti hrane, a u potrazi su za drugim skladištima koja bi bila pogodna za njihovo čuvanje. 

K tome, tvrdi, kapacitet uništenog silosa, u kojemu se skladištilo čak 80% žitarica te države, iznosi 120.000 tona, a u njemu je tad bilo samo navedenih 15.000.

Traže druge luke za uvoz i skladištenje žitarica

Podsjećamo, riječ je o najvećoj eksploziji koja je ikad pogodila ovaj grad. Amonijev nitrat je uzrok tragedije u kojoj je živote izgubilo više od 135 ljudi, a ozlijeđeno oko 5.000. Luka koja je bila glavna ulazna točka za uvoz hrane za šest milijuna ljudi, trenutno je 'pusta olupina'. 

Za šokantnu eksploziju u Libanonu krivo umjetno gnojivo?

Međutim, premda su na putu prema Libanonu četiri broda s 25.000 tona pšenice, uvoznici smatraju da ovu državu tek čekaju problemi. "Bojimo se da će postojati veliki problem lanca opskrbe, osim ako ne postoji međunarodni konsenzus za naš spas", rekao je Hani Bohsali, šef sindikata uvoznika.

Zbog tragedije koja je pogodila ovu zemlju koja se već bori s neimaštinom, sastaje se i Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom Istoku (UNRWA). "Ljudi su siromašni, svima je teško kupiti hranu, a činjenica da je Bejrut najveća luka stavlja Libanon u lošu situaciju", izjavila je njena glasnogovornica, Tamara al-Rifai koja kao izlaz vidi luku Tripoli. 

Međutim, Ahmed Tamer, direktor te druge najveće libanonske luke, rekao je da oni nemaju mjesta za čuvanje žitarica, ali da se teret može odvesti u skladišta udaljena 2 km od njih.

"Pored Tripolija, luke Saida, Selaata i Jiyeh također su opremljene za prijem žitarica", dometnuo je ministar. 

Prosvjednici se sukobili s vojnim snagama

Uz opći kaos na ulicama ovog grada, jučer su prosvjedovali i građani smatrajući da je za eksploziju kriv nemar i korupcija vlade. Kako piše BBC, vojnici su na desetine prosvjednika koji su se okupili ispred parlamenta bacili suzavac.

Libanonske vlasti priopćile su kako su pritvorile 16 osoba u istrazi eksplozije, a lokalni mediji navode da je među pritvorenima i glavni direktor luke, Bejrut Hassan Koraytem.

Kako je izgledao prosvjed pogledajte u videu: 

Video: Youtube/Global News


Tagovi

Libanon Bejrut Skladište Luka Prosvjedi Eksplozija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.