Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 08.11.2020. 15:00

U EU sve manje mladih poljoprivrednika: Austrija ruši predrasude?

Austrija trenutno ima najveći postotak mladih poljoprivrednika od svih europskih zemalja. Njih 12% ima manje od 35 godina, znatno iznad prosjeka EU koji iznosi 5,1%.

Foto: Depositphotos/Goodluz
  • 683
  • 126
  • 0

Iako je poljoprivreda glavni izvor zapošljavanja u ruralnim područjima, brojni čimbenici, uključujući nedostatak kapitala, ograničen pristup informacijama i niske plaće danas sve više odbija ljude od ove djelatnosti. 

Tu su i klimatske promjene koje ju čine još rizičnijom što i iskusnim poljoprivrednicima može otežati pravilno planiranje sadnje, sjetve i berbe. Međutim, postoje slučajevi uspješnih mladih ratara i stočara koji su poljoprivredu prihvatili kao poslovni pothvat, ali ipak uz veliku pomoć države. 

Austrija ima najveći postotak mladih

Jedna od takvih je Austrija, a kako piše revista-ferma, ova zemlja trenutno ima najveći postotak mladih poljoprivrednika od svih europskih zemalja. Njih 12% ima manje od 35 godina, znatno iznad prosjeka EU koji iznosi 5,1%.

Prirodna ograničenja iznjedrila model čuvanja žitelja u ruralnim prostorima Austrije

 "U usporedbi s ostalim zemljama, mi ovdje lakše možemo preuzeti farmu. Također imamo puno planinskih predjela, velikih površina, a cijene zemljišta relativno su niske pa je mladima lakše izgraditi gospodarstvo“, objašnjava Andreas Kugler, član Organizacije mladih austrijskih poljoprivrednika.

Ipak, treba napomenuti da je glavni razlog povećanja i pametna mjera austrijske politike od 2014. godine koja podržava mlade da kupuju zemljišta od vlasnika s kojima nisu u rodbinskim odnosima. 

Prema istraživanju o strukturi farmi, 92% gospodarstava vode se kao obiteljska poduzeća, a oko četvrtina mladih okrenula se potpuno ekološkom uzgoju. Takva poljoprivreda postaje sve popularnija u zemlji. Otprilike svaka šesta farma vodi se kao ekološka.

Austrija ima preko 23% površina pod ekološkom proizvodnjom

Od ukupne površine od gotovo 84.000 četvornih kilometara, oko 67.000 koristi se za poljoprivredu i šumarstvo. Žene upravljaju s 40% austrijskih farmi.

U EU samo 11% mlađih od 40 godina

Prema podacima Europske komisije iz 2016. godine, samo je jedan od deset upravitelja poljoprivrednih gospodarstava u EU (11%)  bio mlađi od 40 godina. Također, ovo je profesija u kojoj većinom dominiraju muškarci, a samo 28% poljoprivrednika su žene.

S obzirom na to da su poljoprivrednici sve stariji, EU pojačava svoje napore kako bi potaknula mlade da se uključe u tu djelatnosti. Njima se pruža pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporom dohotku i mogućnostima kao što je dodatno osposobljavanje.

Osim što se tako sljedećoj generaciji europskih poljoprivrednika povećava buduća konkurentnost, pridonosi se i osiguravanju opskrbe hranom u Europi u godinama koje dolaze.

U šest godina broj mladih poljoprivrednika smanjio se za milijun!

Prijedlog Komisije za Zajedničku poljoprivrednu politiku nakon 2020. godine postavio je devet ciljeva, od kojih je jedan generacijska obnova. Proračun ZPP-a igrat će ključnu ulogu u postizanju ovih zadataka, ali njegova buduća razina nije sigurna jer države članice još uvijek raspravljaju o proračunskim prioritetima EU-a za razdoblje 2021.-2027.

Također, novim ZPP-om predviđa se povećanje iznosa potpore iz Mjera ruralnog razvoja za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, s dosadašnjih 50.000 na 100.000 eura.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Poljoprivreda Zapošljavanje Austrija Europska unija Potpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]