Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.09.2022. 15:00

U kojem smjeru idu cijene žitarica i uljarica? Pšenica na najvišoj razini u tri mjeseca

Cijene rastu. Iz Ukrajine u Europu se najviše uvozio kukuruz. U Rusiji se prognozira rekordna žetva, ali i problemi sa sjetvom ozimina

Foto: Depositphotos/Generix20061.mail.ru
  • 2.209
  • 153
  • 0

Zbog rata u Ukrajini, cijene pšenice porasle su na najvišu razinu u tri mjeseca. Rekordnu žetvu očekuju u Rusiji, a Ukrajina isporučuje žitarice preko Crnog mora i Dunava. Istovremeno trgovci i uvoznici sve više brinu o mogućem prekidu izvoza, u slučaju da se ne produlji sporazum o koridoru transporta žitarica.

Tijekom tjedna cijena pšenice je porasla za oko 3 posto ili 10 eura, navodi Agrarheute. U srijedu je u Europi došla iznad granice od 350 eura i prvi put od srpnja je iznos bio nešto manje od 354 eura po toni.

Osim rata, razlog je i suša na srednjem zapadu SAD-a koja dovodi u pitanje sjetvu ozimina.

Cijene kukuruza su bile nešto ispod 340 eura po toni, a uljane repice su porasle na 607 eura po toni, nakon privremenog pada ispod 600 eura.

Najviše se uvozi ukrajinski kukuruz

Ukrajina je pozvala Europsku uniju da podrži njene planove da hitne, ali privremene rute za izvoz žitarica kroz EU postanu trajne. Za to će biti potrebna ulaganja u najmanje pet graničnih terminala.

U skladu sa sporazumom o deblokadi crnomorskih luka do sada je iz ove zemlje 231 brod prevezao 5,3 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda. Prema podacima ukrajinske Državne carinske službe od početka sezone 2022-23. (1. srpnja) do 28. rujna u države EU izvezeno je 7,97 mil. t žitarica i mahunarki preko Crnog mora, Dunava te željezničkih ruta. Ukupan iznos činio je 2,8 mil. t pšenice, 4,49 mil. t kukuruza i 669 tisuća tona ječma.

Cijene kukuruza su porasle u Odesi i dunavskim lukama do 221,90 eura po toni, zbog naglog pada prinosa te potražnje za uvozom u EU. No, ovakav trend ograničavaju velike zalihe iz prethodne berbe, napredovanje nove žetvene kampanje i nedostatak skladišnog prostora.

Rekordna žetva i problemi sa sjetvom u Rusiji

Europska agencija za praćenje usjeva MARS je podigla svoje prognoze za žetvu pšenice u Rusiji 2022. na 95,0 milijuna tona sa 88,8 mil. t predviđenih u lipnju, što je 25 posto iznad prošlogodišnjeg nivoa.

Prognozirana je žetva ječma na 21,7 milijuna tona, što je 2 mil. t više od procjene iz lipnja i 18 posto u odnosu na 2021. godinu. No, snižena je za kukuruz, na 16,4 mil. t sa 16,7 mil. t u lipnju.

Vladimir Putin je izjavio da je Rusija u 2022. na putu da ostvari rekordan prinos žitarica od 150 milijuna tona, uključujući 100 mil. t pšenice. Ukazao je na nepovoljne vremenske uvjete za sjetvu ozimih žitarica zbog stalnih padalina.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]