Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravne potpore
  • 19.09.2015. 14:30

U listopadu poljoprivrednicima 100 milijuna eura?

Predizborne igre?

Foto: depositphotos.com/frenta
  • 3.631
  • 408
  • 0

"Početkom listopada bit će realizirana dodatna isplata za izravna plaćanja u poljoprivredi u iznosu od 100 milijuna eura, a ta će sredstva Europska komisija u proračun RH uplatiti već u prosincu ove godine", stoji u rebalansu državnoga proračuna za 2015. godinu.

Ova je objava podignula buru reakcija na postupak vladajućih, koji, kako se čini ciljaju na predizborne odluke građana, javlja poslovni.hr.

Vlada 100 milijuna eura zapravo - posuđuje

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, pojašnjava situaciju i navodi da Vlada zapravo tih 100 milijuna eura samo privremeno posuđuje i riječ je o uhodanom postupku Europske komisije. "Naime, pravilo Europske komisije je da u roku 45 dana po isplati potpora u nacionalne proračune članica EU uplati pripadajuća sredstva."

Sredstva potpore hrvatskim su se poljoprivrednicima do sada redovito isplaćivala u veljači, ožujku pa i u lipnju, dok su članice EU novac isplaćivale prvoga prosinca. Zbog lošeg uroda Europska komisija pomaknula je tak rok na 16. listopada, što govori u prilog činjenici da nam dolazi novac iz zajedničke blagajne EU.

U 2015. na raspolaganju 130 milijuna eura

Hrvatskoj će u 2015. godini za izravne potpore biti na raspolaganju 130 milijuna eura, što je 35% od 373 milijuna eura, odnosno iznosa financijske omotnica za izravne potpore.

Miroslav Kovač iz Udruge Život ne skriva svoje razočaranje nastalom situacijom, navodeći kako se politika poigrava dok odlučuje o opstanku sela, upozoravajući na dvostruka mjerila i licemjerje politike. Kovač podsjeća da je Udruga prošle godine predlagala model isplate potpora u jesenjem terminu, po uzoru na ostale EU zemlje. Prijedlog je ostao bez odgovora, a potpore nisu dobili.

Pa kako onda da će ove godine potpore stići u lipnju?

Foto: depositphotos.com/frenta


Tagovi

Poticaji Izravne potpore Udruga Život Miroslav Kovač Europska komisija Matija Brlošić


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]