Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 04.08.2022. 09:45

U odnosu na lani, u Hrvatskoj je opožareno 221 posto više površina!

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u prvih sedam mjeseci, bilježe povećanje u odnosu na prošlu godinu, upozorava Hrvatska vatrogasna zajednica.

Foto: HVZ
  • 139
  • 81
  • 0

U prvih 7 mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 posto više požara na otvorenome prostoru dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70 posto, poražavajući su podaci Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Kako su naveli, opožarena površina je u prošloj godini u istom razdoblju, iznosila 16.153 ha dok je u tekućoj već 51.962 ha, što je povećanje od čak 221 posto!.

U prošloj je godini zabilježeno 8.833 požara dok u 2022. broj požara iznosi 11.323 što je povećanje od gotovo 30 posto. 

"Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je lani zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj 25, uključujući i jednog vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja", teški su podaci. 

Zabilježeno je, kažu, i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42 posto, od čega je 77 ozlijeđenih u prošloj godini dok je u ovoj čak 110.

Međutim, u promatranom razdoblju manji je broj ozlijeđenih vatrogasaca budući da ih je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 u prvih sedam mjeseci.

Požar hale s drvenim paletama u Zagrebu

Napominju i da je korišteno 30% više puta zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a zračne su snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Republici Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji. 

Zbog tuđe nepažnje vatra im progutala voćnjake

"Dakle, u svim kategorijama u prvih 7 mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu. Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje", zaključuju iz HVZ-a. 

Lokaliziran požar u skladištu drvenih paleta 

Vezano uz aktualne, ističu da je požar skladišta koji je buknuo sinoć oko 21:30 na zagrebačkom Žitnjaku u hali tvrtke Model lokaliziran, a u gašenju je sudjelovalo sa 54 vozila oko 200 vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, vatrogasaca INA-e i djelatnika gradske uprave.

"Zahvaćeno je otprilike 70 x 70 m 2 hale s drvenim paletama i drugom uglavnom kartonskom ambalažu, a trenutno su na terenu ostale još dvije postaje koje vrše dogašivanje“, kazao je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Tijekom noći vatrogasci su dežurali i na požarima na području Ljubača iznad Zatona sa 3 vatrogasca i jednim vozilom iz JVP Dubrovački vatrogasci, kao i na području Šibensko-kninske županije gdje je tijekom noći organizirano dežurstvo na području Vodičke obilaznice od strane Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik, JVP-a Vodice i Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Brodarica-Krapanj, Zablaće i Tisno sa ukupno 41 vatrogascem i 14 vozila.

Ivana Čavlina Tomašević: Velika opasnost od požara širi se i na unutrašnjost Hrvatske

I na području Podi kod Šibenika tijekom noći dežurali su pripadnici JVP-a Šibenik, DVD-a Šibenik, Grebaštica, Zablaće, Bilice i Perković sa ukupno 25 vatrogasaca i osam vozila.


Tagovi

Požar HVZ Poražavajuće brojke Vatra Stradanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.