Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralna gnojiva
  • 02.09.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

U Osijeku otvorena pakirnica mineralnih gnojiva tvrtke RWA Hrvatska

Gnojivo tvrtke RWA Hrvatska sada je dostupno i u manjim vrećama. One kapaciteta 25 kilograma punit će se u novoj pakirnici.

Foto: Martina Popić
  • 5.834
  • 1.031
  • 1

Zaposlenici, partneri i poljoprivrednici okupili su se u četvrtak, 1. rujna na službenom otvorenju pakirnice za mineralna gnojiva tvrtke RWA Hrvatska u Osijeku. Tog je dana ova tvrtka obilježila i svoj Brand day.

Nova pakirnica je, naglasili su, potpuno robotizirana. U njoj se pakiraju razne formulacije gnojiva, a kapacitet je 600 vreća na sat, odnosno oko 300 tona na dan.

Kako smo doznali od voditelja ovog pogona, Matije Gotala, upravo je to stvar koja spomenutu tvrtku razlikuje od konkurencije. "Povećali smo našu paletu. Više nemamo ambalažu isključivo od 500 i 600 kilograma odnosno jumbo vreće, već smo ovom linijom počeli pakirati u vreće kapaciteta 25 kilograma", komentirao je istaknuvši da su njihovi proizvodi sada dostupni i manjim poljoprivrednicima.

Matija nas je proveo kroz pakirnicu i njihovo centralno skladište iz kojeg se, kako kaže, roba isporučuje kamionima. "Radimo u tri smjene u svakoj po 100 tona", otkriva rekavši da pakiraju sve vrste gnojiva.

Matija nas je proveo kroz pakirnicu

"Dvije ekipe rade paralelno, a pakiranje je potpuno automatizirano", naglasio je dodavši da oni gnojivo zaprimaju u rinfuzi i to riječnim putem.

Vreća koja ih povezuje s malima

Članica uprave za financije ove tvrtke Ana Sučić kaže da je za njih izuzetno važno proširenje palete proizvoda. "S malom vrećom možemo doći do više kupaca. To su manji farmeri ili distributeri koji prodaju direktno kupcu", kaže ona.

Dodaje kako im je cilj ponuditi potpunu uslugu poljoprivrednicima od dobavljivosti inputa do otkupa merkantilne robe. "To je ono što nas razlikuje od drugih, a tome je pridonijela i ova pakirnica", ističe Sučić.

Ana Sučić najavljuje nove investicije (Foto: Alan Srčnik)

Prema njezinim riječima, investicija je vrijedna između 500.000 i 1.000.000 eura. Zaposlili su još šest osoba i ne planiraju stati na tome. "Ovdje smo da ostanemo i što više jačamo našu vezu s farmerima i ponudimo ih što bolju uslugu", kazala je najavivši još veće investicije.

Inače, za postavljanje linije zaslužna je tvrtka Novotex, specijalizirana za automatizaciju proizvodnje te integraciju rješenja za pakiranje i rukovanje vreća, ali i firma Strojrem koja se bavi dizajniranjem, proizvodnjom i isporukama sustava za transport i rukovanje materijalima. 

Kupovalo se manje gnojiva

S Dubravkom Katančić, menadžericom za gnojiva i zaštitna sredstva ove tvrtke prokomentirali smo trenutnu situaciju na tržištu. "Znamo koji su uzroci nedostatak sirovine, visoka cijena plina i nesretni rat u Ukrajini doveo je do nestašice gnojiva. Javili su se i dodatni logistički problemi", pojasnila je dodavši da su oni to dočekali spremni i osigurali dovoljne količine.

"Spremni smo izaći na hrvatsko tržište sada kada nedostaje gnojiva", naglasila je. Na pitanje jesu li zbog situacije poljoprivrednici kupovali manje količine odgovara: "Jesu. Moja procjena je 30 posto, a manje se kupovala NPK formulacija". To, kaže, dugoročno nije rješenje i nije dobro ni za jednu proizvodnju jer čim se zalihe u tlu iskoriste više neće biti dobro. "Ako je biljka gladna i kada nastupi ovakva suša to je sigurno loša kombinacija za poljoprivrednike", upozorila je.

Goste zabavljala Lidija Bačić (Foto: Alan Srčnik)

S njom se slaže i ratar Marko Horvat iz Virovitice koji nam kaže da unatoč visokim cijenama u redukciju nije išao, a Veljko Hubak iz Lipovljana dodaje kako su porasle i cijene njihovih proizvoda pa se to donekle može uskladiti. Oba poljoprivrednika s tvrtkom RWA surađuju preko 20 godina.

Goste je zabavljala Lidija Bačić, a dio atmosfere s otvorenja pogledajte i u našoj galeriji.


Fotoprilog


Tagovi

Gnojivo Pakirnica Otvorenje RWA Hrvatska Matija Gotal Ana Sučić Marko Horvat Veljko Hubak Lidija Bačić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]