Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani voćnjak
  • 25.04.2021. 07:30

U Parizu završena sadnja javnog voćnjaka na 800 četvornih metara

U glavnom gradu Francuske završava se uređenje urbanog voćnjaka u kojem je zasađeno 58 stabala, a plodove će slobodno moći brati svi posjetitelji.

Foto: Depositphotos/ekaterina.kriminskaya
  • 163
  • 66
  • 0

Sadnja stabala u urbanim dijelovima može izravno pomoći u smanjenju emisija ugljičnog dioksida, reducirati otjecanje oborinskih voda, u ljetnim mjesecima pružiti hladovinu i poboljšati kvalitetu zraka. No, obično u gradskim središtima viđamo drveće koje ne donosi plod u obliku voća. 

Međutim, trend se počeo mijenjati pa će tako svježe plodove za svoje potrebe moći brati stanovnici gradova koji su već krenuli sa sadnjom javnih voćnjaka. Najnovija vijest o jednom takvom stiže iz Francuske. Nakon što je na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi, u Parizu se ovih dana užurbano privode kraju radovi na podizanju najvećeg urbanog voćnjaka.

U 17. pariškom arondismanu završava se uređenje parka Clichy-Batignolles – Martin-Luther-King u kojem je zasađeno 58 stabala i to na površini od 800 četvornih metara, što ga čini najvećim u tom gradu, piše tekdeeps. Iako je sadnja nedavno završila, uređenje parcele još uvijek traje. Planirano je da stabla budu visoka između 1,80 i dva metra, a očekuje se da će prva berba biti za dvije godine. No, čim se završi s uređenjem, park će biti otvoren za javnost.

Varaždinski veći od pariškog?

No, nije ovo jedini grad koji želi osigurati voće svim građanima za njihove osobne potrebe. Ove je godine u Varaždinu posađeno čak 289 stabala jabuka i krušaka te 78 grmova bobičastog voća i to na površini od 6.500 četvornih metara. 

Urbani voćnjaci postaju sve veći trend, a jedan je posađen i u Kansas Cityju (SAD) na površini od 745 m2 u kojem rastu razne vrste poput smokava, malina, trešanja, krušaka, bresaka i jabuka. Plan je da se godišnje u njemu ubere više od milijun kilograma svježih plodova, piše kcparks. U SAD-u su posađeni i u San Franciscu i Philadelphiji, a jedan je i u kanadskom Vancouveru.

I u mnogim drugim gradovima diljem svijeta postoje ovakva mjesta na kojima se ljudi mogu opustiti, ali i uživati u okusu svježe ubranih, sezonskih plodova. Od europskih po tome je najpoznatiji glavni grad Austrije, Beč. Ondje je pretprošle godine uz pomoć nekoliko udruga i mnoštva volontera na površini od 2.000 m2 zasađeno 30 raznih voćaka, pri čemu je prednost dana starim sortama. Građani će moći ubrati plodova onoliko koliko im stane u obje ruke.

Iste je godine jedan takav posađen i u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, a zanimljiva je činjenica da se ondje smije brati voće i s privatnog zemljišta, ali samo s puteva, bez da berači zakorače na imanje. 


Tagovi

Urbani voćnjak Javni voćnjak Francuska Pariz Voćke Plodovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]