Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme i štete
  • 19.07.2021. 09:45

U petak ju je nazvao blagoslovom, već u nedjelju olujna kiša s tučom rušila je sve pred sobom

Olujno nevrijeme protutnjalo je jučer istokom Hrvatske. Nema kukuruza da je ostao čitav, kaže nam Ivan Bagara. Natučen je i potopljen voćnjak Ivana Pelina. Štete će se tek zbrajati.

Foto: Martina Popić
  • 2.997
  • 152
  • 0

Još u subotu nazvao ju je blagoslovom. Toliko željene kiše nakon preduge suše u dva je dana palo 80 litara po četvornom metru, a onda je stigao treći kišni dan i strahovita tuča. Olujno nevrijeme koje je jučer protutnjalo Petrijevcima, selu nadomak Osijeka, iza sebe je ostavilo, najblaže rečeno - kaos. 

"Potop. Palo je sigurno 130-140 litara u tri dana. U petak 52 l, u subotu 27, a sve ostalo jučer... Uz led", kaže nam Ivan Pelin, eko voćar čiji je dio nasada jabuke, breskve, kruške i šljive zaštitila mreža, međutim voćnjak je pod vodom, a nebranjeni dio potučen. 

"Breskve i marelice koje su u fazi zrelosti su najviše stradale od leda. Ono što je najskuplje", priča nam još pod šokom dodajući da će se prave štete tek vidjeti. Jučer nije mogao ni proći voćnjakom. 

Kolika se količina vode i leda sručila na ovo mjesto, jasno pokazuju i ratarski usjevi. Potopljen i srušen suncokret, potučen kukuruz kojemu je toliko bila potrebna kiša i čija je pojava donijela osmijeh na lica ratara. A onda u nekoliko minuta uzela sve. 

Strahovita oluja koja je protutnjala Petrijevcima, poharala je i tri sela u susjednoj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Mohovo, Bapska i Šarengrad. 

"Nema kukuruza da je ostao čitav", kaže nam i Ivan Bagara iz Vukovara čiji su usjevi u Mohovu. Kakvo je točno stanje vidjet će danas, no otkriva, kolega mu je rekao da nije bilo toliko leda, koliko je jak vjetar rušio sve pred sobom. Kukuruz izgleda kao da je preko njega prešao valjak. 

No, navedena mjesta nisu jedina čiji će poljoprivrednici zbrajati štetu. Prema onome što ste nam rekli, oluja je nanijela velike štete na kulturama i u drugim dijelovima Slavonije, Baranje i Srijema.  

Nažalost, vrijeme bi i danas moglo dovesti do većih šteta. Kako navodi Državni hidrometeorološki zavod, na istoku zemlje i dalje će biti nestabilno te uz promjenjivu naoblaku biti kiše i lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom. Pritom, kažu, u kratkom vremenu može pasti više od 50 litara po četvornom metru.

Sunčanih razdoblja malo, osobito u Podunavlju. Vjetar mjestimice umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Utorak bi napokon trebao donijeti stabilnije vremenske prilike. 


Fotoprilog


Tagovi

Kiša Tuča Nevrijeme Slavonija Ivan Pelin Ivan Bagara


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.