Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalna proizvodnja
  • 03.07.2020. 16:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Pale

U planu unaprjeđenje lokalne proizvodnje mlijeka i prerade drveta?

Razvojna šansa za Republiku Srpsku, ali i čitavu Bosnu i Hercegovinu, mogla bi predstavljati proizvodnja mlijeka i drvnih sortimenata.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 68
  • 8
  • 0

Razvojna šansa za Republiku Srpsku, ali i čitavu Bosnu i Hercegovinu, mogla bi predstavljati proizvodnja mlijeka, ali i prerada drveta. O ovoj temi razgovarali su juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac i načelnik opštine Pale, Boško Jugović. 

Ovoj opštini nadležno ministarstvo će pomoći, kada bude aplicirala za sredstva iz EU fondova, a koje će u našoj zemlji sprovoditi Razvojni program UN /UNDP/, prema riječima Košarca. Navedene potpore odnose se na unapređenje ovih poljoprivrednih oblasti.

Ublažavanje posljedica pandemije - potpore za biljnu proizvodnju i podjela besplatnih plastenika

Proizvodnju mlijeka u Palama neophodno je unaprijediti jer postoje dobre mogućnosti, usljed odgovarajuće komunikacije sa kompanijom "Pađeni" iz Bileće, a cjelokupan spoljnotrgovinski promet mlijeka i mliječnih prerađevina, odvija se preko resornog ministarstva, kako navodi Glas Srpske

"Načelnik Jugović obaviješten je da će u idućih četiri godine, sredstva u visini od prosječno 34 miliona KM biti obezbijeđena u vidu grantova. Ovo je šansa za lokalno stanovništvo koje ima namjeru se baviti ovom proizvodnjom", navodi Košarac.

Sačuvati proizvodnju od ograničenja izvoza

Prema njegovoj procjeni, neophodno je zaštiti i lokalnu proizvodnju drveta i drvnih sortimenata. Ovo bi konkretno podrazumijevalo da oko 70.000 kubnih metara drvne građe ostane tamošnjim drvoprerađivačima. 

"Od velikog je značaja da sačuvamo domaću proizvodnju putem mjera ograničenja izvoza, takozvane oblovine iz Bosne i Hercegovine. U tom sekotoru ću u narednim danima razgovarati sa javnim preduzećem Šume Republike Srpske i resornim ministrima RS i FBiH, kako bismo omogućili da ostane što više primarne proizvodnje u entitetima, čime bismo ovu vrstu distribucije etata ostavili domaćim proizvođačima, a oni bi imali obavezu da zaposle lokalno stanovništvo", pojasnio je ministar.

Od sad bez kontrole kvaliteta kod izvoza drvnih sortimenata iz BiH?

Dodaje da je u planu za predstojeći period da se ova strategija razradi i usvoji kao jedna od dobrih politika koju treba promovisati. 

Načelnik opštine Pale zadovoljan je što su se razmatrale ove konkretne ideje i projekti koji se mogu realizovati u nekom narednom periodu, posebno kada je riječ o preradi drveta, ali i svih ostalih aktivnosti koje doprinose razvoju ove lokalne saomuprave.

"Razgovarali smo o značajnim projektima i o tome šta je opština Pale dužna da pripremi kada je riječ o dokumentaciji, kako bi mogla bolje i brže sarađivati sa UNDP-om i drugim relevantnim institucijama koji imaju dovoljno sredstava za grantove", kazao je Jugović.

Dodaje da će i dalje sarađivati sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Prerada drveta Staša Košarac Boško Jugović EU fondovi Grantovi Promet mlijeka Proizvodnja drveta Ograničenje izvoza Ministarstvo spoljne trgovine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

53


Glasova: 22

Da 41,5%

Glasova: 22

Ne 41,5%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]