Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 23.05.2022. 14:00

U poljoprivredi nema ko da radi - RS ubrzava proceduru zapošljavanja stranaca

Trenutno je podneseno 2.000 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. U idućih 15 dana trebalo bi da bude donesena odluka o povećanju kvota.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 276
  • 142
  • 0

Godinama se poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini suočavaju s problemom nedostatka radne snage. Na tržištu rada nedostaju radnici kvalifikovani da određuju rod i kvalitet za narednu godinu. Posebno su u problemu voćari, koji su primorani radnu snagu uvoziti iz Turske i Etiopije. Bolja situacija nije ni u povrtlarstvu. 

Predsjednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović, kazao je za Novosti, kako su poljoprivrednici primorani uvoziti stranu radnu snagu, jer naši ljudi nisu voljni da rade te poslove.

"Ove godine kada se orezuje voće, rod se pravi za naredne tri godine. Radnici koji su stručni za te poslove imaju nadnice do 100 maraka i osiguranu hranu i prijevoz", pojasnio je Dojčinović.

Rade penzioneri

Potreba za radnicima traje tokom čitave godine, posebno onih koji znaju koliko plodova treba biti na stablu. Najviše radnika treba od 15. avgusta do 25. novembra. Na tim poslovima trenutno, uglavnom rade penzioneri.

"Radno sposobni od 55 do 65 godina, čak i do 70. To su dobri radnici, ali to je starija populacija, pa je slabiji i učinak", dodaje, napomenuvši da su dnevnice za uvoznu radnu snagu i do 80 eura, zajedno sa hranom, prijevozom i prenoćištem, dok su dnevnice u zemlji iz koje dolaze jako niske.

Dnevnice se kreću od 70 do 100 KM (Foto: Naila Čaušević)

Prema riječima Stojana Marinkovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, nedostatak radne snage evidentan je sedam - osam godina. Govoreći o dnevnicama, on ističe kako da se one kreću od 70 do čak 100 KM.

Zapošljavanje stranaca

Glas Srpske, piše da bi stranci u RS ubuduće trebali imati pojednostavljenu proceduru kada je riječ o zapošljavanju na domaćem tržištu, a nadležni će u roku od 15 dana morati da odluče da li su ispunjeni svi uslovi za dobijanje dozvole.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva koji je po hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru, a pred poslanicima Narodne skupštine naći će se 31. maja. Izmjenom zakona omogućeno je dostavljanje ljekarskog uvjerenja o radnoj sposobnosti iz zemlje porijekla ili zemlje uobičajenog boravka stranca prevedenog od strane ovlaštenog sudskog prevodioca.

"Predloženim zakonom definirano je i da, ako filijala Zavoda za zapošljavanje izda radnu dozvolu na osnovu ljekarskog uvjerenja koje je izdala zemlja porijekla, stranac je dužan prije zasnivanja radnog odnosa priložiti ljekarsko uvjerenje koje je izdala nadležna zdravstvena ustanova RS", navedeno je u izmjenama zakona.

2.000 zahtjeva

Tim aktom skraćeno je i vrijeme izdavanja radne dozvole, jer je Zavod za zapošljavanje obavezan u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva za izdavanje radne dozvole da donese odluku o tome. Kako je naveo Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca trenutno je podneseno 2.000 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. U idućih 15 dana trebalo bi da bude donesena odluka o povećanju kvota.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Miroslav Vujičić, rekao je da su uputili zahtjev Vladi Srpske za povećanje kvote radnih dozvola na 1.000.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Radna snaga Voćarstvo Povrtlarstvo Miroslav Vujičić Saša Trivić Stojan Marinković Dragoja Dojčinović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.