Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 02.04.2021. 18:00

U požaru izgorjelo više od 55.000 krmača i praščića

Sa svinjogojske farme u Njemačkoj uspjeli su spasiti samo 1.300 životinja. Još uvijek traje istraga.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 638
  • 404
  • 0

Više od 55.000 svinja stradalo je u stravičnom požaru koji se ovog tjedna dogodio na svinjogojskoj farmi tvrtke Landwirtschaftliche Ferkelzucht Deutschland (LFD) u mjestu Alt Tellin na sjeveru Njemačke. Više vatrogasnih postrojbi sudjelovalo je u njegovu gašenju, a vatra je progutala 18 staja jer se brzo širila ventilacijskim otvorima.

Kako prenosi NDR, vatrogasci su prvo pokušali ugasiti požar iznutra, ali su se zbog opasnosti morali udaljiti. Širenje vatrene stihije između staja nije se moglo spriječiti izvana.

Glasnogovornik ove farme, dr. Ralf Beke-Bramkamp kazao je da je u prostorima bilo oko 7.000 krmača i 50.000 prasadi. Također, tvrdi da se uspjelo spasiti samo 1.300 životinja.

Uzrok požara još uvijek nije otkriven. Također, nije poznat ni točan iznos štete, ali je zasigurno riječ o milijunskom iznosu, javlja top agrar.

Ne žele takve industrijske komplekse

Beke-Bramkamp kaže da je odlaganje leševa izgorjelih životinja već počelo. Ispred farme postavljene su i sigurnosne službe, a nedugo nakon požara okupilo se oko 100 aktivista za zaštitu životinja. Nosili su natpise na kojima je pisalo: "Dosta nam je toga. Zaustavite industriju životinja". 

Glasnogovornik spomenute tvrtke ih je kritizirao rekavši da su gađali vozače kamiona koji su prevozili stoku. Riječ je o jednom od 10.000 najvećih uzgajališta svinja u sjevernoj Njemačkoj, a 2020. godine ga je preuzela švicarska tvrtka Terra Grundwerte AG.

Ministar poljoprivrede u toj regiji, dr. Till Backhaus opisuje ovaj incident kao tragediju. "Svi oni koji su prosvjedovali zbog izgradnje ove farme sada su u pravu. Oduvijek sam govorio da ne želimo takve objekte koji se ne uklapaju u uzgoj u skladu s dobrobiti životinja", zaključio je.


Tagovi

Požar Njemačka Izorjele svinje NDR Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo