Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 27.07.2021. 18:00

U požaru na Sardiniji stradala stoka, usjevi, farme, a ljudi evakuirani

Jedan je stočar riskirao život kako bi spasio svojih 400 ovaca, no vatra je progutala njegovu staju, dva konja i 180 bala sijena.

Foto: Depositphotos/venommax8.gmail.com Bigstock/Henrickson
  • 334
  • 436
  • 0

Katastrofa bez presedana – ovim se riječima opisuje vatrena stihija koja je tri dana bijesnila talijanskom Sardinijom, na području grada Oristano. Na nekim područjima vatra još uvijek tinja, javlja sardiniapost. Do sada je u požaru izgorjelo više od 20.000 hektara šumskih i poljoprivrednih površina, a vatra je progutala kuće, stoku, farme i usjeve. Oko 1.500 ljudi evakuirano je iz svojih domova.

Kako bi se izborila s vatrenom stihijom, Italija je od europskih zemalja zatražila pomoć. Iz Francuske i Grčke stigli su kanaderi, a požar je gasilo njih sedam. Međutim, vrući jugozapadni vjetrovi zakomplicirali su borbu s plamenom.

Jedan je stočar riskirao svoj život kako bi spasio svojih 400 ovaca, no vatra je progutala njegovu staju, dva konja i 180 bala sijena, objavila je ANSA.

Nažalost, velik broj stoke je uginuo na području zahvaćenim požarom, ali točan broj se još uvijek ne zna. Ozlijeđene životinje su prevezene u veterinarske ambulante, a ondje su spašavane i divlje.

Predsjednik sardinske regije, Christian Solinas zatražio je pomoć premijera Marija Draghija, u osnivanju fonda za oporavak u svrhu pošumljavanja. Međutim, nagađa se da će biti potrebno najmanje 15 godina za njihovu obnovu. Ista situacija je s mediteranskim raslinjem, pašnjacima i maslinicima. Također, u požaru su uništene zalihe stočne hrane, poljoprivredni strojevi i traktori.

Loše vrijeme podijelilo je Italiju na dvije strane. Na sjeveru su tuča, vjetar i oluja opustošili polja, vinograde, voćnjake i farme, dok se na jugu povrće i nasadi agruma suočavaju sa sušom i vrućinom koje su pogodovale širenju požara od Sardinije preko Apulija sve do Sicilije. Tamošnja poljoprivredna gospodarstva štete broje u milijunima eura.

Kako piše DW, požari su izbili i na sjeveroistoku Španjolske u subotu navečer, progutavši više od 3.000 hektara šume u ruralnom području 100 kilometara zapadno od Barcelone. U međuvremenu je taj dan izbio veliki požar na jugu Francuske. Na terenu je bilo više od 1.000 vatrogasaca i hitnih službi, izjavio je tamošnji ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin

Opasnost od požara prijeti i Grčkoj gdje se očekuju temperature do 44°C. Ondje je proteklih tjedana palo malo kiše, a predviđaju se jaki vjetrovi. 

Vrlo visoke temperature očekuju se ovih dana i u Hrvatskoj


Tagovi

Požari Italija Sardinija Vatra Suša Nastradala stoka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.