Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 02.05.2021. 12:15
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

U Prijedoru skoro 400 hektara poljoprivrednog tla, državnog vlasništva, ide u zakup

Površina tla koje još uvijek nije dodijeljeno, a u svojini je RS, u 55 katastarskih opština u Prijedoru, iznosi 2.149 hektara, a površina dodijeljene obradive zemlje iznosi 544 hektara i data je na korištenje 29 pravnih i fizičkih osoba.

Foto: Bigstockphoto/zorandim
  • 194
  • 92
  • 0

Na području opštine Prijedor, površina zemljišta u vlasništvu Republike Srpske, a koje je planirano za davanje u zakup, iznosi 373 hektara i nalazi se u 14 katastarskih jedinica, navodi se u Programu korištenja obradivog poljoprivrednog tla u svojini RS, na području ovog grada za tekuću 2021. godinu.

Površina tla koje još uvijek nije dodijeljeno, a u svojini je RS, u 55 katastarskih opština u Prijedoru, iznosi 2.149 hektara, a površina dodijeljene obradive zemlje u državnoj svojini iznosi 544 hektara i data je na korištenje 29 pravnih i fizičkih osoba, stoji u zvaničnom saopštenju pomenute opštine.

Program upotrebe sredstava od naplaćene naknade, po osnovu promjene namjene poljoprivrednog tla u nepoljoprivredne svrhe i zakupnine za poljoprivredno zemljište u svojini RS, prošle godine je u Prijedoru u cijelosti bio usmjeren na popravku plodnosti oranica, gdje je u odnosu na planiranih 35 hiljada KM realizacija iznosila 243.945 KM, dok je planom za ovu 2021. predviđeno 140 hiljada KM.

Zašto je poljoprivredno tlo u BiH zapušteno ?!

Zakonom o poljoprivrednom tlu Republike Srpske propisano je da se zemljište za ove namjene, a koje je u svojini Republike koristi u skladu sa programom koji svake godine donosi skupština jedinice lokalne samouprave uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ukoliko jedinica lokalne samouprave ne donese program u propisanom roku, nadležno ministarstvo može pokrenuti postupak dodjele koncesije za korištenje ne dodijeljene obradive zemlje.

Kako zasijati državno poljoprivredno zemljište u BiH?

Podsjetimo, od ukupne površine BiH, više od pola je obradivo poljoprivredno zemljište, procentualno oko 50,3% pa opet svi pokazatelji o razvijenosti domaćeg agrara svrstavaju ga pri dnu svih ljestvica.

Pitanje je, od ovog procenta oranične zemlje koliko se zaista obrađuje, zašto ne, koje su prepreke i zašto su ogromne površine državnog poljoprivrednog zemljišta zapuštene, neobrađene i pretvaraju se u šikare ?!

Pokazatelji o raspoloživim poljoprivrednim resursima u našoj zemlji pokazuju da po jednom stanovniku dolazi 0,36 ha oraničnih površina od ukupno 2.572.000 ha poljoprivrednog tla. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od ukupno 1.181.000 ha, obradivo zemljište zauzima 747.000 ha ili 63,2% (oranice/njive i bašte, voćnjaci, vinogradi, livade). U drugom entitetu nešto više je raspoloživog poljoprivrednog zemljišta. Republički zavod za statistiku, RS navodi da je oko 983.000 ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 816.000 ha obradivo, a oko 166.000 ha su pašnjaci.


Tagovi

Zemljište u zakup Obradivo tlo Poljoprivredno tlo Dodjela koncesije Ministarstvo poljoprivrede Nepoljoprivredne svrhe Površina tla


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete